Blanes acull avui i demà la reunió anual dels pediatres catalans

El doctor Josep Marès amb una pacient / Ajuntament de Blanes

Avui divendres dia 12 y demà dissabte dia 13 se celebra en un hotel de Blanes la XXIII Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria, que aplegarà 250 especialistes. L’objectiu és debatre els avenços i novetats en tècniques de diagnòstic, prevenció i tractament de diverses malalties, així com compartir la recerca que els pediatres i cirurgians catalans desenvolupen a casa nostra.

El prestigiós pediatra blanenc Josep Marès, president del Comitè Organitzador, destaca la singularitat d’aquesta trobada: «Volem que sigui un esdeveniment amb un exigent contingut científic d’actualització, de novetats, de caire pràctic i que justifiqui l’esforç i la dedicació que fem per mantenir la nostra formació continuada. El comitè científic n’és plenament conscient, i per això ha treballat amb rigor per garantir un programa equilibrat i seriós, que satisfaci totes les expectatives». Per aquest motiu, el programa es presenta sota el lema Preparant el futur, compartim plegats els nostres coneixements.

La trobada en què participaran gran part dels pediatres d’arreu de Catalunya l’han preparat representants dels equips pediàtrics de les comarques de la Selva i l’Alt Maresme, tant els que desenvolupen la seva tasca en l’àmbit públic com en el privat. El treball conjunt ha permès incloure tots aquells temes que s’ha considerat més destacats, que preocupen actualment als especialistes de salut infantil i adolescents.

Malalties meningocòciques i neurològiques com el Zika, vacunes i nutrició

L’objectiu de la reunió és debatre sobre els nous coneixements en el camp mèdic de la pediatria, les darreres tecnologies diagnòstiques i terapèutiques, els canvis epidemiològics de les malalties i la incorporació de tots aquests avenços en la praxis diària. Es tracta de poder seguir garantint una atenció pediàtrica d’alt nivell per als nens i nenes i les respectives famílies.

Els continguts científics es començaran a debatre avui a la tarda, quan hi haurà dos simposis centrals: vacunes i nutrició. El primer inclourà dues ponències: Vacuna intranasal: beneficis per el nen i el seu entorn i Vacunació antipneumocòccica per a tots?. El segon, que abordarà les novetats que hi ha en les llets infantils, comptarà amb les ponències: Beneficis d’una fórmula a base de llet de cabra i Oligosacàrids de Llet Humana (HMOs) com a ingredient de fórmules infantils: una novetat que revoluciona el present.

L’endemà dissabte es tractaran tres altres destacats temes. Un d’ells són les noves i velles patologies neurològiques, on es parlarà de l’epilèpsia, el TDHA i trastorns d’aprenentatge, així com de les novetats en malalties víriques: Zika, Rombencefalitis i mielitis per enterovirus, i encefalitis centroeuropea. Un altre tema seran les infeccions urinàries, i el tercer la prevenció i intervenció dels nens exposats durant l’embaràs al consum d’alcohol i altres drogues.

L’interessant contingut científic es completarà al llarg de dos dies amb un total de 140 comunicacions orals breus –entre 5 i 10 minuts de duració- que es presentaran simultàniament en quatre sales de l’Hotel Blaucel, on s’allotjarà la trobada mèdica. Es tracta de sengles treballs desenvolupats per pediatres de Catalunya que esdevindran un autèntic aparador de la recerca que es fa actualment al país.

La Reunió Anual es tancarà dissabte al vespre amb una sessió de cloenda durant la qual es lliuraran vuit premis sobre els continguts que hi hauran hagut, valorats en un total de 3.600 euros en metàl·lic. Així, n’hi haurà a les dues millors comunicacions orals, i a les dues més originals. Igualment, es guardonarà la millor presentació en l’atenció primària, el millor cas clínic, i les millores presentacions fetes per residents.

Taller pràctic de Suport Vital Bàsic i debat Salut Infantil amb pares i mares

A banda de l’aspecte científic de la trobada, la Societat Catalana de Pediatria també ha organitzat dues activitats perquè tota la població de Blanes –nens i nenes, pares i mares, mestres, etc- participin de l’estada dels professionals de la pediatria catalana en aquest municipi. Per això, s’han organitzat activitats formatives.

Amb el lema La Societat Catalana de Pediatria amb la ciutadania de Blanes, hi haurà dues grans activitats. La primera es farà el matí de divendres, amb un Taller Pràctic de Suport Vital Bàsic. L’objectiu és que els alumnes de sisè de primària de quatre centres educatius infantils aprenguin les principals maniobres de suport vital bàsic, i de Reanimació Càrdio Pulmomar (RCP).

Uns 160 alumnes de diversos centres faran primer una sessió teòrica i després, aplegats en 20 grups de nens i nenes, practicaran amb els coneguts maniquins la vessant pràctica de l’aprenentatge. Per fer-ho, el Comitè de RCP de la Societat Catalana de Pediatria comptarà amb el suport de l’associació RCP a l’Escola, formada per professionals sanitaris de la base operativa del SEM a Blanes, que des de fa dos anys realitzen aquesta formació a les aules del municipi.

D’altra banda, el vespre del divendres s’ha organitzat un debat obert a la participació de tothom qui ho vulgui –pares i mares, mestres, cuidadors, etc- que es presenta sota el nom El paper de la família i l’escola en la salut infantil. Moderada pel doctor Diego Van Esso Arbolave, s’han seleccionat diferents patologies mèdiques que tenen implicacions des de la perspectiva de l’escola i la família i, per tant, cal analitzar-les tenint en compte els dos punts de vista. El debat es farà a les 20’30 h del vespre a la seu de la Reunió Anual, l’Hotel Blaucel.