Lloret acull l’exposició ‘Consum, punt de trobada’ amb motiu 10è aniversari de l’Oficina Comarcal de la Selva

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya

Amb motiu del 10è aniversari de l’Oficina Comarcal de Consum de La Selva, la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera, ha inaugurat avui l’exposició Consum, punt de trobada a la Plaça de Mossèn Pere Torrent de Lloret de Mar.

També han presidit l’acte l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, i el regidor de Consum, Cristian Fernández; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el conseller de Consum i Habitatge, Martí Nogué.

Consum, punt de trobada és una exposició de l’Agència Catalana del Consum amb un format original i atractiu –ja que es pot veure de manera interactiva a l’interior d’uns contenidors–, que permet conèixer els drets i els deures que tenen tant les persones consumidores com les empreses a l’hora d’exercir relacions de consum. També dóna a conèixer els punts clau del model català de protecció dels consumidors, un model reforçat pel Codi de Consum (2010) que té en compte totes les parts que intervenen en aquest procés: les persones consumidores, les empreses i les administracions.

La mostra, que ja han visitat gairebé 50.000 persones a les més de vint poblacions d’arreu de Catalunya on ha estat instal·lada des del 2012, té com a objectiu potenciar la vessant més crítica, reflexiva, responsable i sostenible en el consum i, en definitiva, educar les persones consumidores perquè puguin ser autosuficients.

Consum, punt de trobada romandrà a Lloret de Mar fins al 22 de desembre i es pot visitar de dilluns a diumenge, de 10h a 20h.

L’exposició “Consum, Punt de Trobada”

El concepte expositiu es divideix en cinc apartats:

CODI DE CONSUM

Marc jurídic model

El punt de partida de l’exposició és la presentació del Codi de Consum de Catalunya, un marc jurídic que per primera vegada a Europa recull tota la legislació dispersa en matèria de consum. El visitant, a través d’una activitat interactiva on es simulen situacions de consum reals, pot comprovar com el protegeix la nova legislació.

DRETS I DEURES

Persones i empreses

En aquesta zona es presenta l’espai d’empreses, part fonamental en les relacions de consum, i es convida al visitant a realitzar, a través d’un programa interactiu, un petit test d’autoavaluació per conèixer el grau de coneixement dels seus drets i deures.

SEGURETAT DE PRODUCTES

La seguretat és cosa de tots

En aquest espai es promou la complicitat de les persones consumidores en els temes de seguretat i, a més, es representen les relacions que s’estableixen entre les autoritats de consum dels diferents països a través de les xarxes internacionals i la participació de Catalunya en aquesta estructura.

El visitant pot reflexionar sobre aquests temes a través d’un programa interactiu que mostra una selecció d’objectes i els punts claus dels mateixos on s’ha de parar especial atenció pel què fa a la seguretat. A més, es presenta una petita mostra de productes retirats amb l’explicació del risc que comportava per a la seguretat de les persones.

INFORMACIÓ I FORMACIÓ

El consum s’aprèn

En aquest espai es mostren les activitats de l’Agència Catalana del Consum i es fa una visita guiada per dos programes d’informació a les persones consumidores que fan referència a la lectura de les factures dels principals subministraments: aigua, llum i gas i al programa sobre la gestió del pressupost familiar. Precisament, tant formació com informació són dos puntals de la política de consum desenvolupada per l’ACC i així es fa palès en tota l’activitat de l’Escola Catalana del Consum i la comunicació que dur a terme l’agència a través de múltiples canals de comunicació.

CONSUM REFLEXIU

El consum reflexiu ens beneficia a tots

Tanca l’exposició un vídeo de la tasca que fa la xarxa NEPIM, on es recullen algunes de les iniciatives més representatives dutes a terme per gran part de les regions que formen part de la xarxa.
En aquest espai el visitant podrà aprofundir en conceptes tant importants com: consum crític, consum responsable, comerç just, autosuficiència de les persones consumidores, consum sostenible o estalvi energètic, que s’han anat desenvolupant al llarg de tota l’exposició.