Salut posa en marxa un programa educatiu per frenar el consum de tabac de cargolar entre adolescents

fumar_campanya

Fumar? Jo no m’hi embolico és un programa destinat a alumnes d’ESO que té com objectiu combatre les creences errònies que existeixen al voltant de les cigarretes fetes amb tabac de cargolar.

Les escoles i instituts que imparteixen primer cicle d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) disposen aquest curs d’una nova proposta didàctica sobre tabac de cargolar. Es tracta d’una unitat didàctica que, amb el títol Fumar? Jo no m’hi embolico, està destinada, principalment, a l’alumnat de primer cicle d’ESO que participa en el programa Classe sense Fum, però que també pot ser utilitzat en el context d’altres intervencions educatives per a la promoció de la salut i la prevenció del tabaquisme.

L’objectiu de la guia és millorar la informació sobre el tabac de cargolar, corregint les creences errònies que els adolescents tenen en relació amb aquest tipus de tabac i conscienciar-los dels riscos associats.

Un estudi que es va fer en el marc del programa Classe sense Fum va constatar que els adolescents pensen que fumar tabac de cargolar és més modern, que dóna més llibertat perquè poden escollir la quantitat de tabac que hi posen i també és comú la creença de que el tabac de cargolar és un producte més “natural” i menys perjudicial per la salut que les cigarretes manofacturades.

Tot i la tendència a la disminució en la prevalença del tabaquisme a la població de Catalunya, des de fa anys s’observa un creixement de l’ús de cigarretes fetes a mà entre les persones fumadores. Les darreres dades de l’ESCA indiquen que actualment fuma un 25,7 % de la població.

De les persones que fumen diàriament, el percentatge d’aquestes que utilitzen cigarretes fetes a mà s’ha multiplicat per 8, passant d’un 3,3% l’any 2006 al 26,7% l’any 2015.

Actualment el 6,7% de la població fuma tabac de cargolar. Això equival a unes 420.000 persones. Aquest mode de consum és especialment elevat entre les persones més joves  i és també més alta entre les persones fumadores amb estudis universitaris i de classe social mitjana i alta.

L’extensió de l’ús de cigarretes fetes a mà entre les persones fumadores s’ha vist afavorida pel baix preu d’aquests productes del tabac en comparació amb les cigarretes convencionals, i a diferents creences errònies en relació a aquests productes (moltes persones creuen que el tabac de cargolar és més natural i menys perjudicial, o que ajuda a controlar o reduir el consum).

Objectiu: que no comencin a fumar

Aquesta iniciativa està emmarcada dins el programa Classe sense fum que té com objectiu que els adolescents de 12 a 14 anys no comencin a fumar ni progressin al consum regular. El programa està coordinat conjuntament per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, del Departament de Salut, i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

A la ciutat de Barcelona, la coordinació del programa es porta a terme des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va introduir i avaluar inicialment el programa l’any 1997.També participen com a entitats patrocinadores i col·laboradores de Classe sense Fum la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Fundació Bancària La Caixa, i el Futbol Club Barcelona.

DOCUMENTACIÓ (clica aqui per descarregar): Unitat didàctica sobre el tabac de cargolar