Salut Pública recomana respectar la sensació de gana i sacietat dels infants

Presentació Guia Alimentació de 0 a 3 anys / Generalitat de Catalunya

Presentació Guia Alimentació de 0 a 3 anys / Generalitat de Catalunya

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha presentat l’actualització de la guia Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys), que té per objectiu millorar la qualitat de l’alimentació dels infants i el seu desenvolupament.

Les principals novetats són el calendari d’incorporació de nous aliments; la recomanació de respectar la sensació de gana i sacietat dels infants, i la d’incorporar preparacions diferents dels triturats, oferint alguns aliments sòlids, aixafats o a trossets, segons l’edat.

La Guia s’ha actualitzat renovant els continguts del document original editat el 2009 pel Departament de Salut i d’acord amb les últimes evidències científiques. El document desgrana, a més, les particularitats en funció de l’edat. Així, assenyala que la llet materna de forma exclusiva, o en el cas que no sigui possible la llet adaptada, cobreix les necessitats energètiques i nutricionals fins als 6 mesos, i a partir d’aleshores cal anar incorporant nous aliments de forma progressiva adaptant-se, també, al desenvolupament psicomotor i a l’interès de l’infant.

Incorporació de nous aliments

També remarca que l’ordre d’incorporació de nous aliments no és transcendental, i que, a partir del sisè mes, es poden oferir, gradualment, hortalisses, farinacis, llegums, carn, peix i ous, fruites, fruites seques aixafades o mòltes i oli d’oliva verge. Segons Maria Eugènia Ortolà, de la Societat Catalana de Pediatria, la introducció molt estricta d’aliments estava relacionada amb el risc d’al·lèrgies i d’algunes malalties de l’alimentació, però com que “no hi ha evidència científica sobre la relació entre la manera d’introduir els aliments i l’aparició de les al·lèrgies s’aconsella ser més flexible”.
Pel que fa als aliments que configuren el segon plat (carn, peix i ous), la guia subratlla la importància de limitar-ne les quantitats a les necessitats nutricionals dels infants ja que en el nostre entorn se’n consumeixen en excés, i això s’associa a un risc més elevat de desenvolupar obesitat infantil. En aquest sentit, el document facilita gramatges i mesures casolanes concretes d’aquests aliments en funció de l’edat de l’infant.

Introducció de noves textures

La guia també aconsella no allargar molt de temps el consum d’aliments servits de forma molt triturada, tal i com ha destacat també durant l’acte de presentació Maria Eugènia Ortolà. A més, recomana incorporar preparacions diferents dels triturats ja que oferir alguns aliments sòlids aixafats o a trossets, segons el tipus, permet que l’infant pugui menjar de forma autònoma i que gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors dels aliments.

També destaca que els adults són els responsables d’adquirir els aliments que consumirà l’infant i han de preveure una oferta variada i adaptada a l’edat, i decidir quan, com i on es faran els àpats. És important que l’infant decideixi la quantitat, ja que és capaç d’autoregular-ne la ingesta en funció de les seves necessitats. Per la dietista-nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, “la millor manera de proporcionar-li la quantitat d’aliment que necessita és respectant la seva sensació de gana i sacietat”.

La guia inclou també recomanacions concretes per a determinats tipus d’aliments, per a patrons alimentaris particulars i exemples de menús setmanals per a llars d’infants, entre d’altres. També s’hi inclouen consells de seguretat i higiene en la preparació dels aliments, ja que els infants constitueixen un grup de població especialment sensible pel fet que el seu sistema immunitari és immadur i perquè el seu pes és inferior al d’un adult, per la qual cosa, petites quantitats d’un producte alterat són suficients per causar trastorns importants en el seu estat de salut.

Durant l’acte de presentació de la guia, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha destacat que amb aquest document es busca “assolir una alimentació variada, suficient, equilibrada i individualitzada”, així com també “incrementar l’autonomia de l’infant”. A la roda de premsa també hi ha participat la responsable de la Coordinació de les Escoles Bressol de l’Ajuntament de Terrassa, Mercè Fontané.

La Guia és fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens de diferents professionals. Entre les entitats que han participat en la seva revisió hi ha la Societat Catalana de Pediatria, l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya i els Departaments d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies, així com diversos professionals de pediatria, nutrició i dietètica.

El document vol mantenir-se com un instrument útil d’informació i d’assessorament tant per als professionals dels centres sanitaris que ofereixen consell alimentari com per a les famílies i les persones responsables d’escoles bressol. A partir d’avui està disponible als webs de Canal Salut i de l’ASPCAT -en català i, pròximament, també en castellà-.

La guia s’emmarca en les activitats del Programa de revisió de menús escolars (PReME) que es va iniciar el 2006 en conveni amb el Departament d’Ensenyament en el marc del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) de l’ASPCAT.