Homenatge a Francisca Puigdefàbregas, veïna centenaria de Blanes

avia_safa1L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família, Montserrat Roura, van encapçalar l’homenatge a la veïna de Blanes Francisca Puigdefàbregas Cortés que es va fer el matí del dissabte 25 de maig, coincidint amb el dia del seu aniversari centenari.

Josep Marigó va lliurar a la homenatjada una placa commemorativa així com diversos llibres i un obsequi floral. Per la seva banda, Montserrat Roura li va fer entrega de la Medalla Centenària del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, una distinció feta d’argent commemorativa del centenari que du gravada el nom i l’any de naixement. L’àvia homenatjada també va rebre sengles obsequis lliurats per l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casa del Mar i l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Blanes

avia_safa2Francisca Puigdefàbregas Cortés va néixer el 25 de maig de 1913 a Tordera, en el sí d’una família pagesa -de la qual era la filla més gran de cinc germans- i va estudiar al Col·legi Cor de Maria de Blanes. De ben jove, als 14 anys, va començar a treballar a la fàbrica SAFA.

Va ser una de les primeres dones que va formar part de la plantilla de l’antiga SAFA, ja que quan s’hi va incorporar encara no feia un any que la factoria blanenca s’havia posat en marxa. S’hi traslladava cada dia a peu, fent els prop de sis quilòmetres de distància que la separaven de casa seva, ja que vivia just a tocar del terme municipal de Blanes, prop de la carretera de Tordera.

Als 22 anys va deixar la factoria, poc després de traslladar-se a viure a Blanes i casar-se amb Joaquim Xapelli, amb qui va tenir dos fills: en Joaquim i en Joan. Actualment Francisca Puigdefàbregas compta amb quatre néts i dos besnéts. Bona part de la seva família i amics es van aplegar dissabte passat al domicili d’un dels seus dos fills per celebrar plegats una data tan assenyalada com és la del centenari de vida.