Celebració a Blanes de la 9a edició de l’espectacle «Escoltem les llengües del món»

Alumne de Russia

Alumne de Rússia

L’Oficina de Català va organitzar el passat divendres al Teatre de Blanes l’espectacle multimèdia Escoltem les llengües del món. Les llengües que es parlen a Blanes, una exposició viva de les diferents llengües maternes dels alumnes de Blanes. L’espectacle va estar dedicat a la poesia en commemoració de l’Any Espriu. Va consistir en la lectura de poemes en 17 llengües mentre es projectaven imatges i se sentia música de cada país. Puntualment, també hi va haver interpretacions musicals dalt l’escenari.

Entre les llengües parlades, n’hi va haver d’africanes, com el bambara, el fula, el mandinga i el susú; d’ameríndies com el quítxua i el guaraní, l’asiàtica panjabi i les europees: francès, alemany, gallec, castellà i català. Tot un viatge cultural i molt emotiu a través dels sentits.

El missatge que es va voler transmetre en aquest acte és el respecte i interès per les diferents llengües del planeta, siguin grans o petites, perquè totes elles expressen la manera de veure el món i d’estructurar la realitat de cada comunitat. Per tant, la mort de les llengües comporta un empobriment cultural a la humanitat.

Alumnes de

Alumnes de Mali

Durant la celebració de l’esdeveniment, també es va voler aprofitar l’ocasió per retre un sentit homenatge a Elhadj Ibrahima Balde, un jove senegalès blanenc que ens va deixar tràgicament el passat febrer, que es declarava enamorat de la llengua catalana i convençut que parlar aquest idioma és normal si vius a Catalunya. Elhadj Balde va arribar a Blanes el juliol de l’any 2008, pràcticament acabat d’aterrar de Velingara (Senegal) i aquell mateix estiu ja va fer un curs intensiu de català, un idioma que no va deixar d’aprendre i de parlar.

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, que va donar la benvinguda a tots els assistents. Ho va fer acompanyat per la regidora de l’Oficina de Català, Susana Ramajo, així com per la responsable de l’Oficina de Català, Elisa Sola, que va anar introduint les intervencions de cadascun dels alumnes. L

9 anys d’Escoltem les Llengües del Món

La primera vegada que es va fer aquesta activitat va ser l’any 2005, amb motiu de la Festa de la Diversitat que s’organitzava llavors al municipi. Es va realitzar a l’aire lliure, a la plaça de la Biblioteca Comarcal, i ja llavors va ser un èxit tant de participació com del públic assistent, que va compartir amb els alumnes la seva il·lusió per mostrar una part de la cultura del seu lloc d’origen. Des de llavors, no s’han parat de fer noves edicions canviant alguns aspectes i millorant-ne d’altres. L’essència, però, continua essent la mateixa: reivindicar la riquesa que representa per als pobles la diversitat cultural i lingüística.