El nou alcalde de Blanes es dedicarà en exclusiva al càrrec però percebrà el 95% del salari

Reunió ahir de la junta de portaveus / Ajuntament de Blanes

Ahir dimarts l’alcalde de Blanes, Mario Ros, va encapçalar la seva primera junta de portaveus municipals com màxim responsable de l’Ajuntament. De fet, va ser una de les primeres qüestions que va decidir en prendre possessió del càrrec en el ple extraordinari del passat 30 de novembre: convocar aquest òrgan per tractar diverses qüestions a tenir en compte en la nova etapa.

Ros va informar oficialment a la junta del primer decret que va signar com a batlle l’1 de desembre. És a dir, el nou cartipàs municipal, les àrees de govern que encapçala ell mateix, així com els altres tres tinents d’alcalde: Pepa Celaya, Nico Laguna i Blai Vinaixa. D’altra banda, la setmana passada també es va fer la ratificació de la Ponència Tècnica Municipal d’Activitats, de la qual en segueix sent responsable el regidor del PP Salvador Tordera.

En aquest punt, l’alcalde va reiterar als portaveus municipals assistents a la reunió que des de l’equip de govern del PSC es continua amb la mà estesa perquè s’incorporin al front d’una regidoria, o bé portant una comissió específica. El batlle va manifestar que és conscient que, fins que no hagin passat les eleccions al Parlament de Catalunya cap grup polític està en condicions de valorar al 100% aquesta possibilitat: «Entenc perfectament que caldrà esperar a què passi el 21-D perquè qualsevol dels grups que ara estan a l’oposició es pugui plantejar col·laborar amb l’equip de govern. Però també els he remarcat que, quantes més persones siguem treballant, ens podrem dedicar encara més a fons a les diferents àrees».

Sou de l’alcalde

La següent qüestió que es va informar són els canvis interns que s’han fet en la plantilla del personal d’Alcaldia, així com l’adscripció de l’alcalde al règim de retribucions per dedicació a les tasques inherents al seu càrrec. Fins ara, Mario Ros percebia la quantitat proporcional al 40% de dedicació, i ara n’ha passat a tenir una del 95%, tot i que en realitat sigui del 100%.

Al decret es fixa en el 95% i no en el 100% el seu salari per una qüestió purament normativa, ja que el nou batlle cotitza com autònom per la seva condició de músic i compositor. 

Després de totes aquestes qüestions informatives, es van passar a deliberar diversos temes a la Junta de Portaveus. Un d’ells, considerar la conveniència o no que l’equip de govern segueixi convocant reunions amb els grups polítics municipals per tractar les qüestions que s’han d’aprovar en la Junta de Govern Local. En aquestes trobades setmanals, conegudes com pre-juntes, no tan sols es repassen els temes a l’ordre del dia de la Junta de govern que s’ha de celebrar aquella setmana. És quan govern i oposició aprofiten per tractar altres qüestions que en aquell moment es consideren d’interès per les dues bandes.

Segons Mario Ros, aquestes trobades són molt productives, però darrerament no han comptat amb una excessiva concurrència: «Tenint en compte que les ‘pre-juntes’ es van posar en marxa a principis d’aquest mandat perquè la oposició estigués informada de tot el què vulgui saber, és absurd que continuem convocant-les després que durant les darreres setmanes només hi ha assistit dos regidors, i en canvi pràcticament la totalitat de l’equip de govern i el responsable de la ponència d’activitats».

Per aquest motiu, l’alcalde de Blanes va demanar als portaveus municipals una major implicació a partir d’ara.

En un aspecte més pràctic, a la reunió d’ahir també es va fixar el calendari per diverses reunions de treball destacades que s’hauran de convocar els propers dies. Així, de cara al ple de desembre (dijous 28), la comissió informativa on es tractaran els temes que s’hi debatran s’ha fixat pel dia 20, mentre que la propera junta de portaveus tindrà lloc el mateix dia del ple, el 28 de desembre, a les 6 de la tarda.

Nova ubicació dels grups municipals durant els plens

Els dos darrers temes que es van tractar es van referir precisament al ple municipal del 28 de desembre. A suggeriment del secretari de la corporació local, Joan Solà, en la propera sessió plenària del 28 de desembre es canviarà la situació que ocupen els regidors i regidores en l’arc plenari al haver canviat la composició de l’equip de govern. Per això, a costat i costat de l’alcalde –que és al centre de la taula- s’hi asseuran el primer i segon tinents d’alcalde, mentre que el tercer tinent d’alcalde estarà situat al cantó de la primera tinent d’alcalde.

Els quatre regidors del PDeCAT passaran a seure a l’altre costat de l’arc plenari –a la banda esquerra-, on fins ara ho feien els quatre regidors d’ICV-EUiA. Continuant per aquesta banda esquerra de la taula del ple, després del PDeCAT hi haurà els dos regidors de C’s i els dos de la CUP. Per la banda dreta, al cantó de Nico Laguna, hi haurà els quatre regidors d’ICV-EUiA, els dos regidors d’ERC, els dos regidors de Batega per Blanes i el regidor del PP.

L’última qüestió tractada a la Junta de Portaveus d’ahir va ser d’un caire distès i amb un caràcter més social. A proposta de la primera tinent d’alcalde, Pepa Celaya, es va plantejar la possibilitat de recuperar una tradició que fa molts anys que s’havia deixat de fer coincidint amb la proximitat de les festes nadalenques. Es tracta que, en acabat el ple municipal del mes de desembre, se celebri un sopar de nadal amb tots els membres de la Corporació.