La canalla de Blanes protagonitza la 15a Festa d’Arribada d’’Es Tió’

Durant aquests dies Blanes continua acollint els primers actes relacionats amb el Nadal, preparant-se pels dies de celebració que aviat es viuran amb plena intensitat amb l’arribada de les festes.

Si dimarts passat va tenir lloc la inauguració del Pessebre Monumental, així com l’encesa de la decoració nadalenca de la façana de l’edifici consistorial, tot just el matí d’aquest passat diumenge es va celebrar una altra tradició que enguany s’ha fet per 15a edició consecutiva: l’arribada d’Es Tió de Blanes.

La celebració, organitzada per Acció Cultural Es Viver amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, es va encetar a les 11 del matí, amb la cercavila que encapçalava la música a càrrec dels membres de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Els músics van interpretar diversos temes nadalencs precedint el pas d’Es Tió, que anava instal·lat en una plataforma acompanyat d’una vintena de tions que havien d’anar a les llars de diverses famílies blanenques.

15a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes

I és que a primera hora del matí, els membres d’Acció Cultural Es Viver acompanyats de pares i mares, ja s’havien acostat fins els boscos d’El Vilar, un paratge que hi ha als afores de Blanes, per recollir els tions de les famílies. En aquest paratge, apreciat especialment per blanencs i blanenques, també hi habita durant tot l’any el personatge blanenc Es Tió,un tió que té unes dimensions molt més grosses que els que hi ha a les llars.

Després de l’excursió al Vilar, la comitiva es va concentrar al Carrer Anselm Clavé per baixar plegats fins el lloc de destí on estarà instal·lat Es Tió durant tots aquests dies. Es tracta de la nova ubicació que es va estrenar fa tres anys: el Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa. Un cop la cercavila va finalitzar en aquest indret, va arribar el moment més esperat per la canalla, que havia format part de la cercavila acompanyats d’amics i familiars.

Es tractava de repartir els tions als nens i nenes perquè els portessin a casa seva i els comencessin a engreixar. Per tancar la festa, es va repartir entre la concurrència un got de xocolata desfeta i melindros per ajudar a passar el fred del matí. Com a fi de festa fora de guió que cada any es repeteix, amics i familiars van aprofitar per immortalitzar la celebració fent-se fotografies al costat d’Es Tió.

Perquè un any més la Festa d’Arribada d’Es Tió fos possible, també es va comptar amb la col·laboració dels efectius de la Policia Local de Blanes. No tan sols per escortar la cercavila des del Carrer Anselm Clavé fins el Carrer Muralla, sinó també per ajudar els organitzadors a emplaçar el remolc on estarà situat el fantàstic personatge durant tots aquests dies, davant del Casal La Cooperativa.

Engreix d’Es Tió i Festa del diumenge 24 de desembre

A partir d’ara, i durant dues setmanes, la canalla podrà anar a engreixar Es Tió perquè la vigília de Nadal, el proper diumenge 24 de desembre, estigui preparat per oferir obsequis entre els nens i nenes que el vagin a veure aquell dia. Es pot anar a dur-li menjar durant tot el dia a l’emplaçament on s’està el fantàstic personatge, el Carrer Muralla davant del Casal La Cooperativa.

Per engreixar-lo, Acció Cultural Es Viver demana que se l’alimenti principalment amb arròs, pasta, oli, llegums, conserves i sucre. Tot el menjar que no es cruspeixi s’anirà a lliurar a Càritas Interparroquial perquè l’aprofitin altres famílies. El moment més esperat de tot plegat arribarà la tarda del 24 de desembre, quan se celebrarà la Festa del Caga Tió, de 5 a 7 de la tarda, al mateixa emplaçament del Carrer Muralla.

La mainada que participi en la festa i canti la coneguda cançó del tió rebrà els primers obsequis que els anirà cagant abans no ho facin de nou a les respectives llars amb els tions, ja sigui en la mateixa vigília o l’endemà diumenge, el 25 de desembre. Ja se sap que Es Tió és un personatge fantàstic, per tant també pot ser imprevisible.

Fotos: Ajuntament de Blanes