Tres empreses espanyoles i una d’Itàlia participaran al 42è Concurs de Focs de Blanes

  • La Comissió Tècnica del Jurat Qualificador ha triat entre 16 empreses d’arreu del món que aspiraven a participar al concurs de focs d’artifici de Blanes, que es durà a terme del 24 al 27 de juliol.

Les empreses que participaran a la 42a edició del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava – Trofeu Vila de Blanes són: “Hermanos Ferrández” de Múrcia, “Pirotecnia Valenciana” de València, “Pirotecnia Velacer Pir” del País Basc i “Zio Pio, Fireworks”, d’Itàlia.

La Comissió Tècnica del Jurat Qualificador del Concurs de Focs és qui cada any s’encarrega de triar les empreses participants al concurs. Ho fa amb una sola excepció, perquè la pirotècnia que va guanyar el primer premi de l’edició anterior –tal com recullen les bases del concurs- té el dret a ser seleccionada de nou per tornar a participar l’any següent. En aquest cas, la guanyadora de la 41a edició del 2011 va ser la pirotècnia “Hermanos Ferrández” de Múrcia, que tornarà a participar aquest any amb l’objectiu de revalidar el primer premi aconseguit l’any passat.

D’altra banda, seguint el que estableixen les bases per concórrer al 42è concurs de Blanes, la Comissió Tècnica del Jurat Qualificador també ha triat dues empreses més de reserva per si alguna de les que ha estat seleccionada no pogués finalment participar en la data prevista.

Un total de 16 empreses d’arreu del món han presentat pliques per participar al 42è Concurs Internacional de Focs. Entre elles hi ha pirotècniques de Brasil, Eslovènia, Itàlia i l’Estat Espanyol.

Finalment, doncs, el Concurs de Focs de Blanes tindrà quatre dies de llançament d’espectacles pirotècnics, tal com explica la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres: “Aquest any seran 4 dies de focs per motius econòmics. Durant més de sis mesos l’alcalde i jo hem estat visitant grans empreses per aconseguir patrocinadors amb l’objectiu que poguessin ser més dies. Les empreses estaven molt interessades però totes ens deien que els seus plans de màrqueting i publicitat s’han hagut d’ajustar per la crisi”.

Això ha estat després que el pressupost d’organització del Concurs de Focs ha experimentat una sensible davallada respecte d’anteriors edicions, si bé també s’han cercat nous al·licients per incentivar la participació. L’Ajuntament de Blanes abonarà a cada pirotècnica participant al concurs un import màxim de 19.000€ per espectacle (a l’edició del 2011 van ser 21.000€). Al marge d’aquesta quantitat, les bases estableixen un premi de 6.000€ per al primer classificat -2.000€ menys que a l’edició passada- així com la invitació per participar al concurs de l’any 2013.

Respecte de l’any 2011, també s’han eliminat dues altres qüestions relacionades amb la classificació del concurs. D’una banda, s’ha suprimit la quantitat econòmica que es lliurava al segon classificat, que l’any passat va ser de 3.000€. De l’altra, aquest 2012 ja no es lliurarà al guanyador del primer premi el Trofeu Vila de Blanes, una obra dissenyada per la Joieria Capdevila i construïda amb plata i pedres semiprecioses que fan al·legoria a un esclat de focs, que significava un cost per a l’Ajuntament de prop de 3.200€.

Pel que fa als incentius, la principal novetat de l’edició d’aquest 2012 és que el guanyador del concurs de Blanes serà convidat per realitzar l’espectacle pirotècnic que es farà a Girona l’1 de novembre amb  motiu de les Fires de Sant Narcís 2012. Segons el conveni signat amb l’Ajuntament de Blanes, Girona abonarà 12.500 euros a la pirotècnia per la confecció del castell de focs.

El concurs es durà a terme del 24 al 27 de juliol, a les 22.30 h, i per fixar aquestes dates en concret s’han tingut en compte diversos factors.

Un d’ells és la reunió que es va fer a finals de març amb responsables d’establiments d’hostaleria i restauració de primera i segona línia de mar de tota la franja litoral del municipi per saber la seva opinió respecte el nombre de dies del Concurs de Focs d’Artifici. Els representants d’aquest sector econòmic van valorar que quatre dies ja és un nombre prou important per un concurs internacional de focs d’artifici, així com també que pels seus negocis era millor que coincidís en dies entre setmana que no pas el cap de setmana.

Altres factors que s’han valorat és l’opinió dels membres de la Comissió Tècnica del Jurat Qualificador del concurs de Focs, així com les consultes que s’han fet amb els partits polítics amb representació municipal.

Pel que fa a la Festa Major de Santa Anna de Blanes 2012, els actes celebratius començaran el dissabte 21 de juliol, amb el pregó d’inici de festes. Del dimarts 24 fins al divendres 27 de juliol tindrà lloc el Concurs Internacional de Focs d’Artifici, i el dissabte 28 de juliol el cicle festiu es tancarà amb el tradicional Aplec de l’Amor que s’acull a Cala Bona –la Cala Sant Francesc- i que aquest 2012 complirà ja els seus 106 anys de celebració.

Precisament la celebració d’aquest tradicional aplec ha estat un dels condicionants pel que fa als dies concrets del calendari en què es farà el festival pirotècnic. Això és perquè no es pot simultaniejar una nit de focs amb la celebració d’un aplec que s’enceta amb una audició de sardanes a la tarda i que es tanca a la nit, quan diversos grups d’amics i familiars es reuneixen a la platja per compartir un sopar plegats mentre gaudeixen d’un espectacle. D’altra banda, el que també és tradicional és que tant la vigília com el dia de Santa Anna (el dia 26 de juliol) hi hagi espectacle de focs a la nit.