El ple de l’Ajuntament de Blanes aprova la revisió del POUM sense l’ampliació de dos càmpings

La revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Blanes 2017 es va aprovar ahir durant el ple del mes de juny. L’han recolzat els vots de 13 regidors i regidores del PSC, CiU, ERC, C’s i PP. Per contra, el vuit regidors ICV-EUiA, Batega per Blanes i la CUP s’hi van oposar. El POUM ha prosperat perquè PSC y CiU no han inclòs les ampliacions dels càmpings.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Pepa Celaya, va explicar que una de les principals raons per aquest canvi de posicionament ha estat que, per aprovar el POUM, es necessiten 11 vots a favor, un recolzament amb el què no comptaven. Un altre motiu ha estat l’informe de l’ACA sobre l’avanç del Pla Especial Ampliació del Càmping Bellaterra posa de manifest les condicions d’inundabilitat de la zona, desestimant en les seves conclusions la possibilitat de noves legalitzacions,.

Entre els diversos aspectes que incorpora el nou POUM hi ha que es dibuixa la línia de servitud de Costes que passa pel carrer Vila de Madrid i el Passeig e S’Abanell. D’altra banda, a la zona centre els àtics es podran segregar del pis de baix sempre que es respecti la densitat de 80 m2.

En aquesta mateixa zona del nucli històric també es podran agrupar finques fins a un màxim de 15 metres de façana total, sempre i quan l’estètica exterior respecti les fesomies originals. Aquest canvi permetrà que es puguin instal·lar ascensors en l’interior dels habitatges, així com facilitar l’accessibilitat de cases antigues.

Per últim, també hi ha dues darreres qüestions. D’una banda, desapareix l’afectació de terrenys que hi havia davant la possibilitat que en un futur es pogués fer un túnel per unir la zona del port amb la carretera de Lloret. De l’altra, es dibuixa la via del camí de ronda a Sa Forcanera, amb accés al penya segat d’aquesta cala.

Altres assumptes del ple

El ple municipal va tractar un total de 15 punts a l’ordre del dia, incloent l’apartat de precs i preguntes i l’aprovació de l’acta de la sessió anterior. A banda de l’aprovació del POUM, dins les propostes d’acord de la Comissió Informativa General es va aprovar el Document Únic de Protecció Civil Municipal de Blanes (DUPROCIM) per unanimitat i es van resoldre les al·legacions de la modificació del ROM (Reglament Orgànic Municipal). La normativa que regula les sessions plenàries va prosperar amb els vots a favor de l’equip de govern, el PP i Ciutadans, mentre que la CUP ho va fer en contra i tant ICV-EUiA com Batega es van abstenir.

En la part de control hi va haver sis mocions. La presentada conjuntament per ICV-EUiA, ERC, Batega per Blanes i la CUP per crear un Protocol contra les Agressions Sexistes a la Festa Major, l’Ensorra’t, Zones d’Oci i grans esdeveniments festius a la ciutat es va aprovar per unanimitat. També va prosperar la proposta d’acord de tots els grups polítics perquè l’Ajuntament de Blanes s’adhereixi al projecte No puc esperar !, pensat per facilitar el dia a dia de les persones que per un problema mèdic no contagiós necessiten utilitzar urgentment un lavabo.

Els destinataris d’aquesta iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals –malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa, principalment-, els pacients ostomitzats o colectomitzats, els que s’han sotmès a cirurgia per un càncer de recte, i totes aquelles persones que els metges col·laboradors amb el projecte considerin que cal incloure. També es va aprovar per unanimitat la moció d’ICV-EUiA i Batega amb motiu del 28 de juny, Dia de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI.

Per contra, l’altra proposta que no va prosperar, a banda de la de l’AMPA de l’Escola Bressol, va ser la presentada per Ciutadans perquè s’establís la celebració anual d’un ple extraordinari per debatre l’estat del municipi. Es va rebutjar per 18 vots en contra i les abstencions del PP i Pepa Celaya (PSC), que es va desmarcar del posicionament de l’equip de govern explicant que ho havia fet per recolzar moralment al portaveu de Ciutadans per la manca de respecte que, segons la regidora, havien mostrat contra ell alguns edils.

D’altra banda, la moció d’ICV-EUiA i Batega per un pla de xoc pels lloguers assequibles la van recolzar tots els grups llevat de Ciutadans, que va votar en contra. Val a dir que el ple municipal del mes de juny va allargar-se més de cinc hores, i va acabar a quarts d’una de la matinada.

Minut de silenci per la jove de 16 anys morta a Mallorca

Abans que comencés el ple, el primer tinent d’alcalde Quim Torrecillas va convidar a tots els assistents, per acord urgent de tots els grups municipals, que es mantingués un minut de silenci. Es tractava de manifestar públicament un sentiment de dol i solidaritat envers la seva família per la mort d’una jove de Blanes de 16 anys que va succeir el passat dilluns a Mallorca, al caure-li al damunt una columna mentre era al cim d’una hamaca.

Maria Garres estudiava quart d’ESO a l’Institut S’Agulla. Dimarts passat amics i familiars de la noia, juntament amb la comunitat educativa, van retre-li un sentit homenatge amb una concentració que es va fer al jardí del centre educatiu de secundària, que va incloure simbòlicament la plantada d’un pi. També es van escriure missatges de record i estimació per la jove en un mural de l’institut.

Aclariment de l’alcalde sobre unes declaracions seves a un mitjà de comunicació

Abans de l’inici del ple l’alcalde Miquel Lupiáñez va fer una declaració pública arran de les polèmiques declaracions que va fer a Onda Cero el passat dilluns. Lupiáñez va manifestar «que, qui ha fet interpretacions parcials o ha tergiversat el què he dit, ho ha fet mogut per interessos polítics. Amb l’objectiu de faltar a la veritat, fer mal i, sobretot, crear polèmica».
«Com que aquest no era el meu objectiu, vull demanar disculpes a qualsevol persona que s’hagi pogut sentir ofesa per la comparació que vaig fer».
«Ha estat un error, no vaig estar gens encertat intentant explicar les meves opinions. Però reitero que no estava en el meu ànim ofendre a ningú». I va afegir que «sempre he cregut en la igualtat d’oportunitats i en el respecte per a totes les persones i col·lectius, sigui quin sigui el seu lloc d’origen i el lloc on viu».

Fotos: Ajuntament de Blanes