El Cor de Cambra Sota Palau de Blanes celebra els 20 anys interpretant 42 peces diferents en tres concerts

Aquest cap de setmana s’han complert justament els 20 anys d’ençà que el Cor de Cambra Sota Palau es va presentar en públic, tot just el 18 de maig de l’any 1997, després d’un any de treball previ. Per celebrar aquesta efemèride, la formació vocal ha complert aquests darrers dies una autèntica marató musical que ha inclòs tres actuacions en sengles recintes culturals del municipi.

El periple va començar el passat diumenge dia 14 al Teatre de Blanes, on va actuar acompanyat de la ‘Coral Nit de Juny’, i va continuar divendres passat, el 19 de maig, dins del XXVI Cicle de Concerts Música a l’Esperança. El viatge haurà acabat aquest diumenge a la tarda al Centre Catòlic, conjuntament amb el ‘Cor Rupià’.

L’únic dels tres concerts en què haurà actuat en solitari és el de divendres passat a l’Ermita de l’Esperança, un recinte on les veus blanenques han ressonat en diverses ocasions. Sumant els tres concerts d’aniversari, hauran interpretat 42 peces diferents del seu repertori, un formidable repàs que ha significat un esforç considerable tenint en compte que s’ha afrontat el repte en vuit dies.

Concert d’aniversari al cicle ‘Música a l’Esperança’

Una de les cites ineludibles d’aquest 20è aniversari ha significat repetir l’experiència del 15è aniversari, quan ja va oferir un concert formant part del cicle ‘Música a l’Esperança’. Si fa cinc anys va fer un repertori de música antiga i del renaixement, aquesta vegada va fer un repàs a la seva trajectòria, interpretant una peça que va estrenar cada un dels anys d ela seva història.

Això va provocar que el concert fos estilísticament molt variat: Haendel, Josquin des Prés, Antoni Pérez Moya, Raimon Pelegero, Josep Maria Guinart, Sherri Porterfield, Jean-Philippe Rameau, Carlos Núñez, Jessie Irvine, Ben E. King…. També es van oferir cançons tradicionals de procedències diverses.

Abans que comencés, una de les cantaires que va pertànyer a la formació des del primer any i que ara ja l’ha deixat, Alèxia Roura, va fer una breu introducció precedida pels organitzadors del cicle musical, Lluís Pascual i Carles Casals. Ells dos, conjuntament amb Josep Maria Guinart, són els impulsors del Cicle de Concerts ‘Musica a l’Esperança’, que enguany ja ha arribat a la 27a edició.

Prolífica en actuacions i repertori

El Cor de Cambra Sota Palau agafa el nom de la seva antiga sala d’assaig, sota el Palau dels Vescomtes de Cabrera a Blanes, i durant aquests 20 anys ha demostrat comptar amb una extensa varietat estilística, amb 27 idiomes diferents. Actualment està format per 22 veus, de les quals 12 hi són des del principi, i compta amb un repertori de 220 cançons que van des del segle XII fins a obres contemporànies, incloent-ne algunes escrites expressament per a ells.

Ha fet 230 actuacions arreu de més de 45 ciutats diferents, i en aquest sentit destaquen el Festival Internacional de Música de Cantonigròs l’any 2001, les actuacions a l’Advent de Praga el 2006 i la interpretació del Llibre Vermell de Montserrat amb la Companyia Elèctrica Dharma i el Cor Anselm Viola al Festival de Música de Torroella de Montgrí. El gener de 2002 va presentar un CD amb 20 cançons amb el títol Sota Pala a Palau, i des dels seus inicis l’ha dirigit el músic i compositor blanenc Josep Maria Guinart.

El director musical fa un balanç positiu d’aquestes dues primeres dècades: “Em sento feliç, perquè penso que en un cor haver arribat als 20 anys ja és tot un mèrit. No tan sols pel fet de durar en el temps, sinó sobretot pel compromís d’estar al peu del canó”. Respecte els reptes immediats de futur, Josep Maria Guinart explica: «No res d’especial…: seguir cantant i intentar fer-ho cada cop millor. A tall immediat, després d’aquesta marató per celebrar els 20 anys, també tenim la intenció d’agafar-ho tot amb més calma… i després seguir treballant».

La longevitat del Cor de Cambra Sota Palau és, d’altra banda, una qüestió que el director confessa que no s’esperaven assolir: «Quan vàrem començar a treballar en la formació del cor ni ens ho havíem plantejat que podríem arribar a complir tants anys junts. Vam iniciar el projecte perquè ens venia de gust i hem arribat fins aquí… veurem ara fins on arribem». Tota una declaració d’intencions que caldrà seguir de prop per veure cap on va.

Al terme del concert ofert divendres passat dins el cicle de ‘Música a l’Esperança’, l’Ajuntament de Blanes va distingir els 20 anys de trajectòria del Cor de Cambra Sota Palau. Ho va fer lliurant-los un reconeixement directament relacionat amb els seus orígens i el seu propi nom: una reproducció de l’escut dels Vescomtes de Cabrera. Se’n van encarregar de lliurar l’obsequi el tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas.