Una mostra fotogràfica resumeix els 50 anys de la Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes

El passat cap de setmana es va inaugurar a la Sala García Tornel de Blanes una exposició que resumeix els 50 anys de la Cobla del Col·legi Santa Maria. La mostra de fotografies, que es podrà visitar fins el 21 de maig, és un passeig fotogràfic per aquest primer mig segle de vida.

Arrenca a finals dels anys 60, quan es va posar en marxa, i acaba amb el concert que va encetar la celebració el passat mes de març.

La inauguració de l’exposició va tenir lloc la tarda del divendres 5 de maig, i es va fer de la millor manera possible tractant-se d’una entitat musical. La Cobla del Col·legi Santa Maria va interpretar dues sardanes molt a prop de la sala, a la plaça d’Espanya. Els músics van oferir primer Per tu, Rita, de Manel Saderra Puigferrer, i després Sabadell a la Sardana d’Enric Ortí i Martín.

Un passeig fotogràfic pels 50 anys de la Cobla del Col·legi Santa Maria

Un cop acabada la breu audició de sardanes, l’activitat es va traslladar a la Sala García Tornel del Carrer Ample, on s’allotja l’exposició. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el primer tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, van encapçalar la inauguració acompanyats del president de la formació musical, Quim Hostench.

La sala es va quedar petita per enquibir la gran quantitat de músics, ex músics, familiars i amics que no es volien perdre l’ocasió de començar a reconèixer entre les fotografies recollides intensos moments viscuts al llarg del temps. Són 50 imatges seleccionades de l’extens fons fotogràfic de l’entitat musical que es conserva a l’Arxiu Municipal de Blanes, i que van ser disparades majoritàriament per fotògrafs i fotògrafes locals professionals i amateurs.

Les instantànies pertanyen a diferents èpoques. Des de la més antiga que correspon al bateig de la primera cobla infantil de Catalunya, el 21 d’agost de 1967, fins arribar al 19 de març, quan es van encetar els actes commemoratius del 50è aniversari amb un espectacular concert al Teatre de Blanes amb una macro-cobla de 75 músics, entre els quals s’hi comptaven els de La Principal de La Bisbal.

La cobla de la capital del Baix Empordà és qui ha acompanyat la formació blanenca en tots dos moments de la seva història: quan es va donar a conèixer i en el concert del passat mes de març, perquè al 1967 ja va apadrinar-la. Al llarg d’aquestes cinc dècades, més de 500 músics han format part de la Cobla del Col·legi Santa Maria, i molts d’ells actuen actualment en reconeguts grups d’arreu del país.

Resta d’actes commemoratius dels 50 anys

La inauguració de l’exposició va comptar amb un mestre de cerimònies que segueix de molt a prop la història de la cobla, l’historiador blanenc Aitor Roger, que precisament està preparant un llibre dels 50 anys que veurà la llum abans de finals d’any. La presentació d’aquesta compilació històrica serà la que posarà punt i final al cicle commemoratiu, però abans encara hi haurà hagut un altre acte força especial i esperat per la gran família de músics i ex músics.

Es tracta de la inauguració de la peça escultòrica Monument al Músic, obra de l’artista blanenc Sergi Ros, que s’instal·larà al Passeig Pau Casals. En la línia de la coneguda creació Monument al Sardanista, de la qual n’és autor el seu pare –el també escultor Quico Ros-, està feta amb planxa de ferro, i simula la silueta dels músics que toquen instruments de la Banda, la Cobla i de l’Escola de Música.

Per finançar el monument, l’entitat ha comptat amb les donacions que han fet diverses empreses, en una idea que es va començar a gestar fa dos anys, amb motiu del 50è aniversari de la Banda del Col·legi Santa Maria. La Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria és una associació musical sense ànim de lucre formada per joves estudiants amb edats compreses entre els 8 i els 18 anys que dediquen una gran part de les seves hores lliures al món de la música.

Actualment la dirigeix Jordi Sacristan, però els seus orígens es remunten al 1965, quan el pare Joaquim Alqueza Puxol va crear la formació musical. L’exposició 50 anys de la Cobla del Col·legi Santa Maria, que estarà a la Sala García Tornel fins el 21 de maig, es pot visitar de dilluns a dissabte, d’11 a 13 h i de 18 a 20’30 h, mentre que els diumenges l’horari és d’11 a 13 h.

Fotos: Ajuntament de Blanes