L’equip de govern de Blanes retira del ple l’aprovació de POUM al no tenir suport suficient

El tema més destacat de l’ordre del dia de la sessió plenària del mes d’abril celebrada avui dijous incloïa l’aprovació inicial de la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Blanes (POUM), que durant aquests darrers mesos ha centrat l’interès polític local.

Finalment, el tema ha quedat sobre la taula per a una posterior aprovació, i s’obrirà una Taula de Negociació on participaran tant els treballadors com els empresaris dels càmpings per tractar-ho. El document només tenia el suport dels nou regidors del PSC, CiU i PP. Els dos regidors d’ERC, que pertanyen a l’equip de govern, es van posicionar en contra d’aprovar el POUM.

Manifestació i presència dels treballadors dels càmpings al ple

L’aprovació inicial del POUM que es portava a ple inclou la possibilitat de regularitzar la situació de dos càmpings de Blanes que van ampliar les instal·lacions en terrenys que no contemplaven aquests usos. Aquesta és precisament la pedra de toc que ha provocat que s’estigui tractant des de fa tant de temps, ja que l’alcalde no compta amb el recolzament del suficient nombre de vots perquè pugui prosperar en sessió plenària, on necessita majoria (11 vots).

Després que en el debat sobre aquest mateix tema, celebrat fa una setmana al Teatre de Blanes, els treballadors i treballadores dels càmpings ja van fer-hi una massiva presència, aquesta tarda han convocat una manifestació que ha transcorregut des de l’esplanada del costat dels antics pavellons fins arribar davant l’edifici consistorial. Prop d’un centenar de persones han participat en la mobilització, encapçalada per una pancarta on es podia llegir “Mi trabajo es tu voto”.

En una altra pancarta, que s’ha deixat penjada davant l’Ajuntament de Blanes, hi diu“Només per salvar els nostres llocs de treball tots hauríeu de votar si. Qui carregarà sobre la seva consciència?”. Durant prop de mitja hora, els treballadors i treballadores s’han concentrat en aquest indret cridant diverses consignes, si bé la més repetida ha estat Si al POUM. També duien enganxats adhesius amb dos lemes principals: SI al POUM amb Càmpings i un altre de més llarg: Qui pensa en els treballadors? Salvem els llocs de treball. Són famílies amb fills.

Posteriorment, bona part dels manifestants han pujat a la sala de plens per seguir la sessió plenària, ocupant-la de gom a gom. Un cop s’ha obert el darrer apartat de precs i preguntes obert al públic, alguns d’ells i elles han intervingut reclamant que no es perdin els seus llocs de treball. Al llarg de la sessió les intervencions dels diferents regidors i regidores ha estat recolzades o no amb aplaudiments i/o crits.

La frustrada aprovació del POUM es va portar al ple perquè el Tribunal Suprem va anul·lar el que estava vigent, que es va redactar l’any 2010. Per tant, de facto fins que no s’aprovi adquireix vigència el POUM de l’any 1981, que preveu en determinades zones del municipi uns volums d’edificabilitat impropis dels temps actuals i de la preservació d’espais naturals. Per evitar inseguretat jurídica, el ple va aprovar amb urgència i per unanimitat la suspensió de llicències d’obres en aquelles zones del municipi on es produeixen flagrants contradiccions entre el POUM de 1981 i el que es vol aprovar.

Resta de punts a l’ordre del dia del ple d’abril

Tots els altres punts inclosos a l’ordre del dia s’han aprovat, majoritàriament per unanimitat. Així ha estat llevat del primer, que ha deixat sense efecte un anterior acord plenari per crear un Registre de Grups d’Interès de l’Ajuntament de Blanes. S’ha recolzat amb 15 vots a favor, mentre que ICV-EUiA i CUP s’han abstingut.

Per últim, les dues mocions presentades per ICV-EUiA i Batega per Blanes s’han aprovat per unanimitat. La primera ha esta per declarar el municipi lliure de paradisos fiscals, i la segona per implantar les vies braves a Blanes.

Fotos: Ajuntament de Blanes