Blanes emmagatzema quatre tones de potasa en prevenció que hi hagi glaçades

Font glaçada / Ajuntament de Blanes

L’onada de fred siberià que finalment ha arribat amb força arreu de Catalunya, també s’està fent notar a Blanes, on els darrers dies els valors del termòmetre s’han situat per sota els zero graus. En diversos punts de la població s’han pogut comprovar els efectes d’aquesta davallada, sobretot amb l’aigua glaçada visible en les fonts públiques.

Els efectius de Protecció Civil i la Policia Local de Blanes estan aquests dies especialment amatents a haver d’actuar en cas que hi hagi glaçades o inclús nevades. Per això, estan fent un seguiment constant de com evoluciona la situació del temps. El Servei Meteorològic de Catalunya manté activat l’avís per fred per avui dijous a tot Catalunya, tot i que afecta en especial a les comarques interiors i del Pirineu, i difícilment arribarà a la costa.

En previsió que sigui necessari actuar, s’ha augmentat l’estoc de fundent per distribuir als vials per on circulen els vehicles en cas que hi hagi glaçades. Es tracta de prop de quatre tones de sal potassa que s’ha emmagatzemat a la nau de l’empresa que dóna el servei de neteja municipal, Nora, en previsió que s’hagi d’actuar avui al vespre o demà a primera hora.

Sacs de potassa / Ajuntament de Blanes

Protecció Civil està fent el seguiment de l’evolució meteorològica i s’ha coordinat amb l’empresa Nora en cas que calgui tirar potassa. Com és habitual en aquests casos, farà falta fer-ho en els carrers del municipi on hi ha pendents més acusades i, per tant, hi ha perill en la conducció si hi ha glaçades. També se’n tira en els accessos a llocs d’especial rellevància en emergències, com per exemple a l’Hospital Comarcal de Blanes i als dos ambulatoris de Mas Enlaire i Els Pins-La Plantera.

Mesures Preventives

D’altra banda, també s’ha fet difusió de diverses mesures preventives:

1. Aturar el reg automàtic i/ o manual en jardins, zones verdes i esportives de caràcter públic i privat que puguin afectar la via pública. Es prohibeix regar o mullar els carrers pel perill de glaçades.

2. S’aconsella protegir els comptadors d’aigua potable que estiguin a l’exterior de l’habitatge. Es poden tapar amb trossos de manta, draps o fins i tot papers de diari.
3. Si les temperatures cauen per sota dels -5ºC és recomanable deixar una aixeta de l’interior de l’habitatge lleugerament oberta per evitar la congelació i la rebentada de les canonades.

4. Per les seves característiques de combustió, cal tenir especial cura amb les estufes de butà, les llars de foc i, sobretot, amb els brasers :
– Els brasers s’han de fer servir en ambients ventilats. Si es fa en interiors s’ha de mantenir una porta o una finestra oberta.
– A les nits, abans de dormir, cal retirar el braser de l’habitatge.
– En cas que es facin servir estufes de butà, no s’han de tenir en recintes tancats, també s’ha de fer en ambients ventilats.

5. Si no és necessari, evitar fer viatges. Si és imprescindible, cal omplir el dipòsit amb combustible, revisar la pressió de les rodes, portar cadenes i agafar una manta així com alguna cosa líquida per beure.

6. Estar pendents dels mitjans de comunicació, que facilitaran informació puntual sobre l’evolució de la situació meteorològica.

Telèfons i Informació d’Interès:

Telèfon d’Emergències: 112
Centre Receptor d’Alarmes Policia Local / Protecció Civil: 972 358 666
Servei Meteorològic: www.meteo.cat