L’Ajuntament de Blanes farà 22 actuacions relacionades amb el pressupost participatiu

L’Ajuntament de Blanes executarà durant el primer semestre d’enguany 22 actuacions de les moltes que van presentar els veïns a través del procés d’elaboració del pressupost participatiu 2016.

El vespre d’aquest passat dilluns es va celebrar una reunió amb les associacions de veïns del municipi per donar a conèixer el resultat de mesos de llarg i intens treball, iniciat tot just el febrer de l’any passat.

El regidor de Participació Ciutadana, Albert Sanz, acompanyat del tinent d’alcalde d’Hisenda, Nicolás Laguna, i del tècnic municipal Ivan del Río, van explicar els resultats de les valoracions tècniques i seguiment del procés en la trobada que va tenir lloc ahir a la Biblioteca Comarcal. D’aquesta manera, atenent a les dades disponibles, és molt probable que no s’arribarà al topall màxim de les xifres fixades per a cada zona, amb la qual cosa no té cap sentit realitzar votacions per seleccionar les propostes ja que totes en són viables econòmicament.

Un parc per a gossos i millores en tres parcs públics

En total, les 22 actuacions quantificades suposaran un cost de 194.091 euros, distribuïts en les sis zones en què es van dividir els barris del municipi a l’inici del procés participatiu. A banda d’aquest bloc d’actuacions, la resta dels 315.000 euros destinats als pressupostos participatius 2016, seran per a quatre projectes pendents de quantificar encara.

Els regidors Nicolás laguna i Albert Sanz. A la dreta, el tècnic municipal Ivan del Río

El més ambiciós és un parc per a gossos que es farà al Parc de Xon Ferrer, entre els barris de Quatre Vents i La Plantera, a tocar del Centre d’Atenció Primària 2 de Blanes.

Es tractarà d’una gran extensió de terreny a l’aire lliure on els gossos podran córrer lliures, sense anar lligats. El projecte s’està treballant amb les entitats animalistes del municipi, comptant igualment amb la col·laboració de centres veterinaris.

D’altra banda, els altres tres projectes que també estan pendents de quantificar corresponen a la reordenació i millora substancial de tres parcs públics localitzats als barris de Ca la Guidó, Can Borell i a la Carretera de Lloret-La Pedrera. Es tracta d’actuacions relacionades amb l’ampliació de l’oferta dels jocs infantils i millorar tot l’entorn, llevat del tercer, on es demana canviar la ubicació del parc a una zona adjacents.

Pel que fa al gruix de les 22 propostes ja quantificades, n’hi ha de tota mena: des d’adaptar passos de vianants perquè siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda fins a tanques, miralls de regulació de trànsit, o bé renovacions concretes de jocs infantils en parcs urbans. Són les que s’adjudicaran i es duran a terme durant els primers sis mesos d’aquest any, tal com van anunciar ahir al vespre els responsables polítics.

També hi ha projectes més complexos, com arreglar el paviment i pintar una pista esportiva, o bé la neteja i desbrossament de terreny que inclou paviment i delimitació d’una altra pista esportiva en un altre barri, valorats respectivament en 16.800 euros i 28.500. D’altres són molt més senzills i fàcils de complir, com ara una taula de ping pong o dos gronxadors per a bebès a dos parcs. Retirar pedres del parc i col·locar sorra en un parc públic, instal·lar bancs o bé una cistella de bàsquet són d’altres actuacions que s’han inclòs als pressupostos.

La més costosa correspon al barri de La Plantera, on s’invertiran un màxim de 50.000 euros per condicionar la vorera entre el passeig i els cotxes de la Rambla de Catalunya en direcció a la Carretera de Malgrat. En aquesta actuació s’hi inclou igualment la instal·lació de senyalització i elements de seguretat adequats.

Objeccions dels representants veïnals

En la reunió d’ahir, en què es van donar a conèixer les actuacions i projectes a realitzar després que en la convocatòria ja se’ls havia avançat el contingut, la reacció d’una part dels representants veïnals va ser de desencís. Diversos presidents d’associacions de veïns van objectar que no s’havia respectat el procés tal com se’ls havia explicat que s’elaborarien els pressupostos participatius, recordant que s’havia avançat que es sotmetrien a votació les propostes escollides.

En aquest sentit, el què reivindicaven era que si els tècnics municipals havien rebutjat algunes de les propostes finalistes triades en les reunions mantingudes fins al setembre, els hagués agradat que es posessin en contacte per afegir les que es van descartar en el seu moment.

Tant els representants polítics com el tècnic municipal van recordar-los que el diàleg ha estat constant durant les darreres setmanes per acabar d’elaborar i quantificar el llistat definitiu, remarcant que les propostes descartades han estat així perquè eren inviables, no s’ajustaven a criteris o superaven en gran mesura els pressupostos assignats en cada zona.

Fotos: Ajuntament de Blanes