Jornada de donació de sang aquest divendres a la Biblioteca Comarcal de Blanes

Arxiu / Ajuntament de Blanes

La Biblioteca Comarcal de Blanes allotjarà aquest divendres 16 de desembre una jornada de donació de sang, la darrera que haurà tingut lloc durant aquest 2016 a la població de la Costa Brava.

En aquesta època de l’any, propera a les Festes de Nadal, les donacions baixen al voltant d’un 25%. Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits de Girona ha fet una crida a participar en les jornades que s’organitzen aquests dies arreu del territori.

A Blanes, la jornada d’aquest divendres tindrà lloc al matí de 10 a 14 h, i a la tarda de 16 a 21 h. Els únics requisits són tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos; no cal estar en dejú; i és possible fer-ne encara que es tingui el colesterol elevat o que es prengui algun dels medicaments més freqüents. Per a la seguretat dels donants i els receptors es realitza una història clínica i unes proves prèvies i, un cop feta la donació, s’analitza la sang.

Destinació de la sang recollida

Una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la seva vida. A Catalunya, cada dia calen unes 1.000 donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals.

La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia.

En molts tractaments de càncer s’han d’utilitzar plaquetes, perquè la quimioteràpia destrueix les dels malalts, i en càncer com la leucèmia també al transfondre glòbuls vermells.

Un 30% de les donacions són per a persones que han patit accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat. Així és segur que no hi haurà cap problema d’incompatibilitat o rebuig de la sang transfosa.

Un altre grup és el de donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments, que representa el 10%. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum de sang. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses durant el part.

Per últim, les transfusions infantils són una gran necessitat: es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens i nenes que necessiten sang. També hi ha persones que pateixen malalties poc conegudes i minoritàries, com és la talassèmia, i que necessiten sang periòdicament.