Primera assemblea informativa a Blanes per concretar els pressupostos participatius

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

El vespre d’aquest passat dilluns va tenir lloc la primera de les assemblees informatives que s’han programat durant els propers dies arreu del municipi. Es tracta de donar a conèixer la mecànica de funcionament dels pressupostos participatius, que s’estan treballant a l’Ajuntament de Blanes des del passat mes de febrer.

Fins al proper dilluns 20 de juny s’han programat vuit trobades. La primera, la d’ahir, es va fer amb representants de les associacions de veïns de S’Auguer, Sa Massaneda-Dintre Vila, Sa Carbonera, Raval i Port. Van encapçalar l’assemblea informativa el regidor de Participació Ciutadana, Albert Sanz, acompanyat de la tècnica de l’àrea, Carolina López.

El que es va transmetre a tots els assistents és que l’elaboració dels pressupostos participatius és una novetat a tots els nivells: tant pels polítics com pels tècnics de l’Ajuntament de Blanes, així com per les mateixes entitats veïnals. Per tant, va quedar clar que es tracta d’aprendre entre tots aquest nou mecanisme de participació de la ciutadania.

En primer lloc, es va explicar en què consisteixen els pressupostos participatius, així com el treball que s’ha fet fins ara, estructurat en dos nivells: a través de la Comissió de Control, on participen els grups polítics municipals, i les Comissions Ciutadanes, amb els representants de les associacions de veïns. En aquestes trobades es va acordar la zonificació, el repartiment dels diners, el contacte amb els veïns, els llocs de reunió, així com la recollida i elecció de propostes.

L’altra qüestió és la divisió que s’ha fet de Blanes en sis grans zones que abasten els diferents barris. Aquest 2016 l’Ajuntament de Blanes ha destinat 315.000 € del pressupost municipal per invertir en allò que es decideixi entre tota la ciutadania. Per distribuir-ho de manera equitativa s’han aplicat criteris de compensació en funció del nombre d’habitants, d’immigració, d’equipaments i persones a l’atur.

Presentació de propostes del 27 de juny al 30 de juliol

Un cop hagin finalitzat les assemblees informatives arreu dels veïnats, del 27 de juny al 30 de juliol es podran presentar propostes, amb inversions que es vegin útils per a la ciutadania. Es considera inversió com allò que és tangible: objectes, obres, etcètera. Aquests diners són independents de les partides que l’Ajuntament destina al manteniment dels espais públics, com per exemple l’asfaltat dels carrers.

L’objectiu dels pressupostos participatius és augmentar la implicació dels veïns i veïnes en el govern municipal i millorar l’espai públic a través de petits projectes aportats per la ciutadania. També es vol aconseguir millorar el treball amb les associacions de veïns, intentant que els pressupostos signifiquin una corretja de transmissió amb els respectius barris.

Pot presentar propostes qualsevol ciutadà o ciutadana, no és necessari que sigui resident del barri per al qual la presenta, i tampoc hi ha restriccions d’edat, així com tampoc hi ha límit del nombre de propostes que es vulguin presentar. S’han de lliurar per escrit, definint la ubicació concreta i amb una breu descripció de l’acció que es proposa fer.

El què es demana a la ciutadania és que tothom reflexioni una mica sobre aquelles petites millores i/o necessitats que es poden realitzar a la vila. Un cop s’hagi esgotat el termini de presentació de propostes, el 30 de juliol, vindrà una nova fase de selecció de totes les que s’hagin fet arribar, mitjançant votacions a mà alçada al segon torn d’assemblees que es convocaran novament estructurades per barris, després que els tècnics especialitzats hagin valorat la seva viabilitat.

La selecció de propostes es realitzarà durant el mes d’agost, mentre que les votacions, amb urnes que hi haurà distribuïdes en diversos locals, es faran del 24 al 31 d’octubre. Finalment, els resultats de la votació està previst que puguin fer-se públics a principis de novembre. Pel que fa a l’assignació que s’ha fet dels pressupostos, en funció de les 6 zones en què s’ha dividit Blanes, és la següent:

pressupost16