El quartet Òpera Prima presentarà demà ‘Nus’ al cicle Música a l’Esperança de Blanes

L’actuació es farà a partir de les 22 h a la capella de l’Esperança

Òpera  Prima  és una companyia formada per les cantants gironines Susanna del Saz i Elena Martinell. A principis del 2014 el Girona A Cappella Festival els fa la proposta de crear quelcom innovador que englobi la veu lírica amb el format a cappella.

Valorant la proposta s’adonen que el format que trien, quatre veus, no és habitual i, per tant, molt diferent del que normalment se sent. En conseqüència tampoc hi ha arranjaments específics per aquesta formació i els encarreguen a “mida”.

La incorporació del tenor Sergi Bellver i el baríton Lucas Groppo, fa que quatre cantants lírics (soprano, mezzosoprano, tenor i baríton) proposin una original revisió de conegudes àries d’òpera, i cançons líriques populars amb arranjaments inèdits de Joan Casas creats especialment per a la ocasió. Una proposta arriscada, exquisida, sense artificis ni màscares: simplement “Nus”, un recorregut pel món de l’òpera des d’una nova perspectiva.

Per exemple, O mio Babbino caro (de “Gianni Schicchi”), Nessun dorma (de “Turandot”), la famosa Havanera de Carmen, el brindis de La Traviata, Summertime (de “Porgy and Bess”), No puede ser (de “La Tabernera del Puerto”), El Vallespir (de “Cançó d’amor i de guerra”)… sonen com no havien sonat mai.

Susanna del Saz

Susanna del Saz, nascuda a Girona. Realitza els seus estudis musicals al conservatori Isaac Albéniz de la seva ciutat i perfeccionament de tècnica vocal amb diverses professores, de les que destaca Enriqueta Tarrés, Chantal Botanch, Carmen Rodríguez i Joana Maria Bañeres.

Es dedica professionalment al món de la música des dels 16 anys. A l’any 87 és contractada a una sala de concerts de Milà, on resideix i treballa durant aquella temporada. També forma part de diverses formacions gironines de música de ball, amb la Orquestra Girona, Orquestra Costa Brava, i durant onze temporades (94-05) com a cantant de l’Orquestra Internacional Selvatana, portant arreu de Catalunya tant la música de ball com la més tradicional i clàssica catalana als concerts.

Tanmateix imparteix durant aquells anys classes de música i tècnica vocal a diverses escoles i formacions corals (Escola de Música de Palafolls, Aula musical de Girona, Escola de música moderna de Girona i Salt, Coral Polifònica de Blanes, Cor de Cambra Sota Palau de Blanes).

Cantant versàtil, prou coneguda a Blanes, sobretot per Les Nits de Mar i Murtra, tant pot cantar havaneres a Calella de Palafrugell com un repertori de lied català noucentista i música contemporània catalana, posar la veu a l’espectacle “DUKKUN”, estrenat al teatre de Salt dins la programació “Temporada Alta” o enregistrar discos al seu propi nom com “País Petit”, un disc de temes en català o el més recent “Amando a Manzanero”, amb temes del conegut bolerista.

Durant els últims anys col·labora habitualment amb els Amics de l’Òpera de Girona. També participa en el projecte de la Orquestra de Cambra de l’Empordà (OCE) i la Mediterraneum Ensemble amb l’espectacle Songs of Times Square.

Al 2009 comença una nova etapa amb un espectacle de producció pròpia a la sala Aquarella de Barcelona, “Opera Fantasy”, i al 2012 , amb la mateixa formació , un segon anomenat “Allegro” on 4 veus líriques repassen àries d’òpera, temes dels musicals més reconeguts i cançó actual.

Opera_Prima_NUS

Elena Martinell i Vilalata

Elena Martinell i Vilata és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Gironai graduada en Art dramàtic al Centre de formació teatral El Galliner de Girona, ha ampliat estudis com a actriu amb diferents professionals i companyies, tant locals com estrangeres.

Ha participat en diferents muntatges teatrals: “El karma de Romeu i Julieta” (dir: Janot Carbonell / 2010-11), “Miniatures violentes” (dir. Victòria Szpunberg / 2006-07), “Cuina selecta” (dir. Jordi Coromina /2005),  “La  casa  del  darrera”  (dir.  Cristina  Cervià  /  2005),  “Ariadna al laberint grotesc” (dir. Jordi Vilà / 2004), com també en espectacles de carrer, lectures dramatitzades o de poesia, entre d’altres. En l’àmbit del teatre infantil els més destacables són: “Gaia, el nou vestit aventurer” (2012), “Mil colors hi pots posar” (2008-12), “Tic-tac” (2007-08). Darrerament també ha fet una petita incursió en la direcció amb els musicals infantils “El viatge del Sr. Nagata”(2012) i “Gong” (2009).

Sempre ha combinat la seva activitat teatral amb la de cantant (soprano lleugera). Segueix perfeccionant la tècnica del cant amb la mezzosoprano barcelonina Francesca Roig, havent rebut classes magistrals de grans professionals com F.Ortiz, J. Talhia, R.Panerai, M. Caballé, M.Zanetti, A.L.Chova, C. Chauson, M. Ortega,…

La seva activitat professional passa per diferents formacions i estils: música antiga, sefardí, klezmer, musical i òpera. A destacar: “Opera Fantasy” (2009-14), “Möek” (amb un treball discogràfic titulat Històries mínimes – 2012), Cobla-orquestra La Principal de la Bisbal (2009-12), “Aljama” (trio de música sefardí amb dos treballs discogràfics Una matica de ruda -2002- i Navegantes– 2009, i diversos premis), “Els últims cinc anys” (2006) i “L’empresari teatral” de Mozart (2003).

Sergi Bellver Paloma

Sergi Bellver Paloma, nascut a Sabadell el desembre de 1975. Inicià els estudis musicals a l’Escolania de Sant Agustí a la edat de vuit anys. Les primeres classes de cant les va rebre al Conservatori Municipal de Sabadell. Durant la seva estada en el conservatori, va formar part del Cor de Cambra del Conservatori i també del Cor de Sarsuela de Sabadell on, en moltes ocasions, va actuar com a solista. Des de 1995, va continuar els seus estudis de perfeccionament com a cantant a l’Escola d’Educació Musical amb la professora Maty Pinkas, professora de cant de l’Acadèmia estatal de Sofia (Bulgaria). També ha rebut cursos de perfeccionament i classes magistrals de la mà d’Enriqueta Tarrés i Jaume Aragall.

En la seva carrera de cantant professional ha col·laborat com a reforç en diferents entitats del país com: Orfeó de Sabadell, Amics de l’Òpera de Sabadell, Amics de l’Òpera de Girona, Cor de cambra de Sant Cugat, Cor de Cambra de Granollers  Amics de la Unió, Cor de Cambra Estudi XX, Cor de cambra del Palau de la Música, Cor del Gran Teatre del Liceu… entre d’altres.

En aquestes entitats ha participat en grans projectes d’una extensa varietat d’obres musicals com: El Messies de F.Händel, Les set paraules de Crist de J.Haydn, El Requiem  de  W.A.  Mozart,  Requiem  de  Fauré,  Carmina  Burana  de  Carl  Orff…En l’apartat d’òperes ha cantat: La Traviata, Madame Butterfly, Lucia di Lammermoor, Nabucco, Tosca, Norma, Carmen, Atlantida, La ciutat invisible de Kitege, així com l’opereta La Cenerentola, La Guerra doméstica de F. Shubert, El Giravolt de Maig, La Bella Helena de J. Offenbach. En algunes d’aquestes obres ha realitzat rols com a solista.

En el gènere de Sarsuela ha cantat obres com: La Cançó d’Amor i de Guerra, La del Soto del Parral, El Pájaro azul, Gigantes y Cabezudos, La Canción del Olvido, Luisa Fernanda, Los Bohemios, La Generala, La Verbena de la Paloma… totes elles com a protagonista, obtenint un gran èxit.

En la seva carrera com a cantant també ha participat en diferents musicals:    “El Somni  de  Mozart” on  va  ser  representada més de  set  mesos seguits al  Teatre Nacional de Catalunya i “Un cop més una mica de música”, amb la companyia El musical més petit.

També ha participat en diferents concursos com: La XII marató de noves veus, on va obtenir una bossa d’estudis per realizar unes màsters classes amb el cantant Jaume Aragall; el V Concurs Eugenio Marco, on va ser finalista i va obtenir l’accés a l’escola d’Òpera de Sabadell on va interpretar el rol de Gastone i posteriorment el rol de Normanno a Lucia di Lammermoor. Seguidament va realitzar vàries òperes més en les produccions professionals de la mateixa entitat i diversos concerts i recitals d’estiu. També va obtenir el Premi al millor cantant Català a la VII edició del concurs Internacional de cant de Jaume Aragall.

Recentment ha col·laborat a la producció de Orfeo ed Euridice amb el Cor de Cambra del Palau de la Música a la ciutat de Bremen, a les mans del director Marc Minkowski, i la òpera Carmen a Eivissa amb el mestre Daniel Gil de Tejada.

Actualment està representant el paper d’Eloi a la Sarsuela Cançó d’amor i guerra amb la companyia de Sarsuela Fòrum Abelló.

Lucas Groppo

Lucas Groppo, licenciat en cant líric i guitarra a l’ Escuela Superior de Música Facultad de Humanidades i Artes de la Universidad Nacional de Rosario , Argentina.

Va formar part com a cantant, guitarrista i co-arranjador del grup vocal i instrumental folklòric “Tiempo de canto” (1999- 2002). Fou integrant de “ Tango & Cia” grup vocal i instrumental de tango, com a cantant i guitarrista (2002-2004). Ha ofert concerts i recitals amb diferents formacions instrumentals interpretant folklore argentí, rock, música de cambra, sarsuela i òpera.

Al 2004 arriba a Espanya, treballant com a repartidor de Telepizza i al juny del 2005 estrena l’espectacle “Con-cierto amor” a la sala Luz de Gas de Barcelona juntament amb el pianista Aimar de Noronha Santinho i la soprano Griselda Ramón, sota la direcció escènica d’ Edgardo Millán.

Al mateix any comença a cantar a “Europa Chor Akademie” (director: maestro Joshard Daus), amb seu a les ciutats de Mainz i Bremen, Alemania.

Des de l’any 2005 col.labora amb “Estudi XX”, “Associació Intermezzo Programacions Musicals”, “Òpera de Sabadell”, “Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana” i “Cor del Gran Teatre del Liceu”.

Participà a la banda sonora de l’espectacle “Human Rights” del mim Carlos Martínez.

Des del 2006 fins a l’actualitat realitza concerts periòdics juntament amb la  “Petita Companyia Lírica de Barcelona” al Palau Dalmases – Espai Barroc de Barcelona, Museu romàntic i Palau Maricel de Sitges entre d’altres llocs de Barcelona i Catalunya.