Presentació del llibre «Entre tantes llums», homenatge pòstum de Blanes a Josep Bota-Gibert

llibre_bota_1El passat divendres es va celebrar a la sala de plens de l’Ajuntament la presentació del llibre Entre tantes llums, homenatge pòstum de Blanes a Josep Bota-Gibert, filòleg i autor de diversos estudis i articles especialitzats i de recerca, que va morir el febrer del 2015.

El llibre és una recopilació dels articles que va publicar a la revista Blanda (1998-2015) de l’Arxiu Municipal, donant compliment a una de les seves darreres voluntats.

Recull tot un seguit d’estudis del món de l’art, vida i obra d’artistes locals de prestigi -Rafel Bataller, Joan Padern, Àngel Planells, Ricard Ferrer, Maite Vieta, etc-, així com recerques i notes sobre societat, saber i història de Blanes. El mateix Josep Bota-Gibert havia ideat aquest projecte, i ara els qui s’han encarregat que hagi vist la llum han estat el seu fill, Fèlix Bota i Rodríguez, i Quim Vilar, antic professor de literatura i amic de son pare.

llibre_bota

S’ha respectat l’esperit original dels articles publicats a la revista Blanda, conservant-ne els textos íntegrament, amb alguna necessària revisió. Hi ha tres apartats que mantenen un ordre cronològic en cadascun d’ells: Estudis i recerques, que reuneixen articles d’història, llengua, societat i art; Aproximacions al pintor Àngel Planells, que aplega els textos que tracten sobre l’artista; i en darrer lloc, les Ressenyes.

Presentació a càrrec d’amics

Tant en la introducció del treball com en l’acte de presentació del llibre van intervenir amics i companys vinculats a Josep Bota-Gibert, així com a la seva activitat professional, primer com a mestre i director de l’Institut Sa Palomera de Blanes i després com a inspector d’ensenyament. Va actuar d’speaker i conductor de l’homenatge Quim Vilar, donant pas a les diferents intervencions que van haver.

llibre_bota2

Així, Fèlix Bota i Rodríguez va explicar el perquè d’haver editat aquest volum, així com de l’acte que volia ser un reconeixement i homenatge a la figura del seu pare, seguit per Toni Reyes, amic i director de l’Arxiu Municipal. Reyes va parlar sobre tota la producció literària de Josep Bota, una ampla aproximació que també es recull en el llibre.

L’homenatge també va comptar amb aportacions des persones vinculades a la branca de l’ensenyament, que va marcar la vocació educativa de Josep Bota-Gobert. Així, van intervenir Josep Palomino, cap dels Serveis Territorials d’Ensenyament, i Josep Xirgu, inspector en cap d’Ensenyament a la demarcació de Girona, el càrrec que va ocupar Josep Bota durant molts anys.

llibre_bota3

Finalment, van participar dues mestres de l’Institut d’Educació Secundària de Sils, punter en el mètode d’ensenyament que Josep Bota va recolzar molt: l’actual directora, Yolanda Boleas, i una professora que també en va ser directora, Carme Suñer. Dins aquest mateix àmbit, val a dir que en l’encapçalament d’Entre tantes llums també s’inclou un escrit d’Irene Rigau, mestra, inspectora com Josep Bota, i exconsellera d’Ensenyament, qui destaca la implicació en la vida ciutadana i cultural de Blanes que sempre va caracteritzar Josep Bota, així com la seva faceta com actiu professional de l’ensenyament.

Una altra de les passions de l’homenatjat va ser el món de l’art, tant des del vessant d’historiador com de crític i entès en la matèria. Per això, en l’acte van intervenir d’una banda l’artista multidisciplinar internacional de Blanes, Maite Vieta, i de l’altra el també artista internacional Ricard Ferrer. En aquest darrer cas, donat que va haver d’excusar la seva presència per un compromís ineludible, es va encarregar de llegir les seves paraules el tècnic de l’Arxiu Municipal Aitor Roger.

L’homenatge es va tancar amb la intervenció del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas. Enllaçant amb les paraules inicials del fill de Josep Bota-Gibert, va fer una aproximació de la seva figura, destacant la qualitat humana i bon tracte que tots els exalumnes de Josep Bota coincideixen en recordar, així com la minuciositat amb què escrivia els seus articles o aprofundia en la recerca d’informació a l’arxiu per als seus textos. Finalment, el primer tinent d’alcalde va lliurar a la família de Josep Bota-Gibert una reproducció de l’escut de l’Ajuntament de Blanes.

D’alguna manera, divendres passat Blanes va retre homenatge a una persona que ha deixat un buit en el cor d’un bon grapat d’amics i companys que van tenir la sort de compartir una senzilla conversa o els seus amplis coneixements en diverses matèries. Potser la frase que resumeix millor aquest sentiment és amb la que tanca el seu escrit de presentació en el llibre Quim Torrecillas: «Ben segur que a vegades queden coses per dir, però gràcies, Josep, pel llegat que ens has deixat a tots els blanencs amb la teva obra».

Fotos: Ajuntament de Blanes