El periodista blanenc Rafel Bagot va presentar el seu llibre «Corre, Vola, Viu!»

Javier Calvete

Javier Calvete

Ahir es presentar a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes davant d’un nombros públic el llibre del periodista blanenc Rafel Bagot Corre, Vola, Viu!. Bagot treballa a TV3, en concret en el programa Espai Terra.

Rafel Bagot ens agafa de la mà i ens du a una quinzena de països d’Europa, Àsia, Àfrica i tot el continent Americà de dalt a baix, on ha viscut situacions divertides, sorprenents i curioses, alhora que de vegades certament arriscades. Hi ha dues temàtiques dominants al llibre: el plaer de conèixer gent i llocs nous i diversos esports con l’atletisme, bàsquet, futbol americà, lluita tailandesa, etc.

Portada del llibre

Portada del llibre

Per introduir l’acte, Rafel Bagot va comptar amb la periodista blanenca de TV3 Fina Brunet. També el va acompanyar en la presentació el regidor de Cultura Quim Torrecillas, que és amic de la infantesa de l’autor i amb qui han compartit moltes vivències.

Torrecillas va remarcar que no havia vingut a presentar el llibre d’un seu amic, sinó d’un gran escriptor, deixant clar que li havia agradat molt per la seva intensitat. Per això, va confessar haver-se’l llegit en tan sols set hores. Bagot també va comptar amb aportacions d’altres amics i companys de professió, en aquest cas enregistrades en vídeo.

La més apreciada va ser la de l’alpinista blanenc Jordi Tosas, que apareix en un dels capítols del llibre. Tosas va definir Corre, Vola, Viu! com «un llibre atrevit i divertit», que l’havia sorprès agradablement perquè, a diferència d’altres llibres de viatges, fugia molt del turisteig i aprofundia molt més en la coneixença d’altres cultures, altres maneres de ser.

La presentació a Blanes ha estat la primera que ha fet quan tot just fa pocs dies que el llibre que ha sortit d’impremta. La setmana vinent començarà el tour que el durà a Figueres, Olot, Barcelona, Sant Cugat, Girona i altres destinacions.

A Blanes tornarà a venir per Sant Jordi per poder fer una litúrgia poc vista aquí, i que ahir va ocupar força estona a l’autor: signar llibres.

Javier Calvete

Javier Calvete

Un viatge pels seus viatges

El sots títol del llibre, »Un viatge pels meus viatges» ja és prou aclaridor del què ens espera entre les planes dels 12 capítols que composen el seu primer treball, que es pot llegir d’una sola atacada per poc que te’n descuidis. Parla de veure món i les anècdotes viscudes, de conversar amb gent amb moltes realitats diferents. Així, hi trobem des de l’experiència d’haver hagut de passar una nit a la presó de Bielorússia fins anar a cavall per les estepes mongoles de Genguis Khan.

També inclou molts testimonis, com el d’una una xinesa manipulada mentalment pel seu govern que explica que Tiananmen no va existir mai; un cubà que reflexiona sobre el futur del seu país, o bé nois marroquins que volen creuar l’estret en patera per millorar la seva situació. També hi ha experiències personals de l’autor prou intenses, com la vegada que va haver de superar un dengue en un hospital del nord de Tailàndia, viure als Estats Units o un accident en moto que va patir a Laos.

Ara bé, tot plegat ho explica Rafel Bagot amb generoses dosis de bon humor i unes ganes d’adaptar-se a les noves situacions. Són viatges amb motxilla, trepitjant carrer i patejant-se els països per on passa, que és com explica que es pot conèixer millor la seva gent i compartir la vida amb ells.

Javier Calvete

Javier Calvete

El món de l’esport com a fil conductor

Si bé els llocs que coneixem a través dels ulls de Rafel Bagot són un nexe comú dels 12 capítols, un fil conductor molt més poderós és el món de l’esport des d’una vessant molt ampla. Entre les anècdotes més destacades s’hi inclou entrar als vestidors de l’NBA per parlar amb els jugadors i entrevistar Magic Johnson i Pat Riley; anar a uns Highland Games-Jocs de les Terres Altes a Escòcia on llancen pedres i pals; viure des de dins un torneig de Winbledon; o bé recordar a Lituània els jugadors de bàsquet que van marcar llegenda, com Sabonis i Marchulenis.

Especialment intens és el capítol que dedica a parlar de com es va preparar per córrer la marató de Barcelona i els dolorosos entrebancs físics que va haver de superar. La insaciable curiositat del periodista i la seva afició pel món de l’esport introdueix al lector en el takraw, un esport que es practica a Tailàndia, on també va entrenar per Muay Thai, lluita tailandesa. Igualment, relata l’entrevista que va fer amb Ronaldo a París, així com també l’aventura d’haver practicat futbol americà, bàsquet i atletisme en una escola als Estats Units.