Blanes incrementa la passió per la Setmana Santa amb els Manaies Iuniores

Avui al migdia Blanes ha viscut un moment molt especial: la presentació en públic dels Manaies Iuniores, la nova secció dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica que s’ha incrementat coincidint amb el 15è aniversari de l’entitat.

Es tracta d’un grup format per 22 nois i noies que és pioner al territori ja que, a banda d’aplegar components tan joves –el més petit té 6 anys i el més gran 16- són la rèplica exacta de la secció dels manaies grans, que ahir dijous van fer la tradicional cerimònia del canvi de capità.

Blanesaldia.com

Blanesaldia.com

Això vol dir que tots ells i elles reprodueixen fidelment tant la vestimenta com l’armament que fa més de 2000 anys portaven els autèntics soldats romans. En la majoria dels casos, els Manaies Iuniores són fills o familiars dels originaris Manaies de Blanes ja que, des de ben menuts, han seguit les passes i cercaviles dels grans i estan avesats a la litúrgia i procediments que els caracteritza.

Blanesaldia.com

Blanesaldia.com

La originalitat dels Manaies de Blanes –tant els grans com els petits- és que el material de què estan fets la vestimenta i l’armament és el màxim de fidel al què s’utilitzava en l’antic imperi romà. Això vol dir que no està realitzat amb materials de ferro o acer més lleugers –o fins tot de plàstic- com passa en altres confraries de soldats romans, que així alleugereixen el pes que han de dur a sobre.

Bateig dels Manaies Iuniores i cerimònia del nou capità

La presentació oficial ha quedat centrada en una desfilada que ha sortit des d’un indret molt emblemàtic: l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample. Els 22 nois i noies han iniciat la cercavila dirigits per Josep Navarro, el nou capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica que tot just va ser envestit ahir dijous. La comitiva ha seguit pel Carrer Raval, on s’han aturat a l’alçada de la Plaça Verge Maria perquè tingués lloc la primera litúrgia dels nous components dels manaies.

Blanesaldia.com

Blanesaldia.com

Es tractava del seu bateig oficial, que ha començat quan el signífer dels Manaies de Blanes ha lliurat l’estendard al seu capità i aquest, al seu temps, li ha entregat al capità dels Manaies Iuniores, un càrrec que durant tot aquest any serà representat pel jove Gerard Morgadanes. Un cop el nou capità ha saludat al signífer, arquers, legionaris i la banda, els ha dirigit en la continuació de la cercavila al ritme del pas ordinari que fan els armats.

El recorregut ha continuat per diversos carrers i carrerons de la vila, enmig d’un continuat esclat d’aplaudiments i expectació del públic que ha seguit la cerimònia inaugural. La desfilada ha atret un gran nombre d’espectadors que omplien el centre de Blanes, en la línia del què sol passar en tots els esdeveniments que protagonitzen els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica, i anàlogament al què va passar ahir en motiu del canvi del capità.

Blanesaldia.com

Blanesaldia.com

Durant la desfilada inaugural l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha saludat els 22 nois i noies que formen part dels Manaies Iuniores i els ha desitjat molta sort en aquesta nova aventura que emprenen a partir d’ara. Després, tots plegats acompanyats d’alguns membres dels Manaies de Blanes i de la junta de la nova secció de nois i noies que presideix Òscar Magallón, s’han fet una fotografia de família per tenir un record de la jornada.