Seguiment massiu de la cerimònia del canvi de capità dels Manaies de Blanes

Ahir es va celebrar, en el decurs de la Desfilada dels Manaies de Blanes – Legio V Macedònica per diversos barris de la ciutat la cerimònia del canvi del capità, activitat que enceta el gruix del cicle d’activitats d’aquest cicle festiu.

El nou capità és des d’ara Josep Navarro en substitució de Claudi España Fabregat. L’entitat tria cada any un barri diferent per iniciar la passejada i cercavila cerimonial, que va tenir diversos trams. Primer es va fer un recorregut pel barri del Port fins arribar a la confluència del Passeig de Mar amb el Carrer Ample.

La segona passejada es va fer pels veïnats de Mont-Ferrant, La Pedrera-Carretera de Lloret i Mas Enlaire fins arribar al domicili del nou capità, situat en aquest darrer barri. Un cop a casa de Josep Navarro, es va completar la tradició del relleu del capità simbolitzada amb el lliurament del penó -el signífer-, després de ser investit amb la cresta, la capa i el bracer que l’identifiquen de mans del comandament sortint, Claudi España Fabregat.

Un total de 40 soldats, inclosa la banda romana de percussió i trompetes que acompanya marcialment el pas de tot el recorregut, van ser un any més els protagonistes de la popular cerimònia. La nit d’avui divendres els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica tornaran a desfilar pels carrers de la vila en una doble aparició que consistirà primer en l’Anunci de la Processó a les 21’40 h que faran en solitari, i a partir de les 22 h encapçalant els diversos passos de la Processó del Silenci.

manaies_16b

Lectura d’un edicte en llatí i català per explicar la tradició del relleu

Amb l’objectiu que el nombrós públic assistent conegués millor en què consisteix la cerimònia que s’estava fent, es va instal·lar una megafonia a peu de carrer i es va llegir un edicte romà ordenat per Poncio Pilatos, governador de la província de Judea, en nom del Senat del poble de Roma i el seu representant, Juli César. El text, escrit en llatí i català, explicava la tradició de manera teatralitzada, com si fos una llegenda històrica.

El moment culminant de la lectura de l’edicte romà és quan es pronuncien aquestes paraules: “Liberatu Tuo Potui, Legio V Macedonica, in nomine senatus populos quorum romani (Lliuro el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”, a la qual cosa el nou capità ha de respondre: “Io Accipere Potetas, Legio V Macedonica in nomine senatus populos quorum (Accepto el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”.

Un cop investit a capità, Josep Navarro va passar revista a la força militar, es van cridar tres salves en honor del nou oficial, i aquest es va adreçar als seus nous legionaris, així com al fictici poble de Jerusalem representat en aquest cas pel nombrós públic que s’havia aplegat al voltant de l’acte. A tots ells també se’ls va recordar que aquest divendres es procedirà a la crucifixió de Jesús de Natzaret per sedició i rebel·lia contra el poble de Roma.

manaies_16a

La tradició del canvi de capità va continuar llavors amb una cercavila que va transcórrer per diversos carrers del Barri de Mas Enlaire i Dintre Vila fins arribar al carrer Raval, on l’entitat té la seva seu. A partir d’aquí, la darrera part de l’activitat, que va finalitzar pels volts de quarts de nou de la nit, va consistir en jugar literalment al gat i la rata amb la gran quantitat de públic que s’aplegava ahir al vespre als carrers del nucli històric de Blanes.

Una de les principals novetats que hi ha hagut enguany és que s’ha confeccionat un cofre tallat en fusta que conté dos gots fets d’aquest mateix material. El nou capità i el què ha estat rellevat van brindar cerimonialment i després van tornar a desar-los al cofre, on cada any s’hi aniran gravant els noms de tots els comandaments que vagin acceptant aquest honor i privilegi.

manaies_16c

XVè aniversari dels Manaies de Blanes

Aquest 2016 s’han complert els 15 anys d’ençà que l’Associació Manaies de Blanes es va posar en marxa. Després que feia dècades que no es veien desfilar els soldats romans a les processons del municipi, l’empenta d’un grup de joves els va moure a decidir recuperar aquesta tradició: Rafael Comas, que va ser el primer capità manaia, Narcís Balmanya, Marc Clusells i Beni Matas.

A diferència de la immensa majoria de manaies d’arreu de Catalunya, la de Blanes està constituïda com una associació i no pas com una confraria, la fórmula més utilitzada. La raó per haver triat aquesta opció és que els dona una major llibertat, ja que les confraries solen ser massa jerarquitzades, i a més l’entrada és exclusiva als descendents dels manaies.

Aquesta fórmula també els ha permès tot un luxe vetat a les confraries: l’associació de Blanes ha estat pionera arreu de Catalunya en poder introduir-hi per primera vegada dones. Un altre fet diferencial és que cada any es canvia de capità, coincidint amb l’inici de la Setmana Santa. D’aquesta manera, doncs, mentre a les confraries catalanes el càrrec de manaia passa de pares a fills, a Blanes l’entrada a l’entitat és lliure i voluntària; només cal complir un requisit: tenir més de 16 anys.