Blanes recorda l’artista Esteban amb un muntatge teatral i musical

Homenatge_esteban1Un dels actes més destacats que s’han celebrat enguany en motiu del Dia d’Andalusia, organitzats per l’Asociación Andaluza de Ardaleños y Amigos de Ardales, ha estat l’Homenatge a Esteban.

El reconeixement va tenir lloc el vespre d’aquest passat diumenge al Teatre de Blanes, que es va omplir de gom a gom per sumar-se a l’emotiu record a la memòria artística del showman internacional nascut a Blanes, però conegut arreu d’Europa.

Artistes blanencs i altres convidats arribats de Málaga van participar en el muntatge teatral i musical inspirat en la vida i obra de l’Esteve Baltrons que duia com a senzill i explícit títol Homenatge a Esteban. El fil argumental girava a l’entorn del local que va regentar durant més de 30 anys i que per a molts va esdevenir un lloc de culte, Los Tarantos, emplaçat al Carrer Raval 69 fins a finals de la dècada dels 90 del segle passat.

Homenage_esteban2

Al llarg de l’espectacle es van recitar textos i es van cantar algunes de les peces que l’Esteban oferia al seu públic còmplice tant a Blanes com als diferents escenaris que va trepitjar arreu d’Europa, principalment a Alemanya on era especialment apreciat. Del què es tractava era de recordar un dels artistes blanencs més internacionals, una veu prodigiosa, un artista amb majúscules que va viure cantant i repartint somriures.

Un cop acabat l’espectacle, el regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, acompanyat del president de l’Associació Andalusa d’Ardaleños y Amigos de Ardales, Salvador Gutiérrez, va agrair a tots els artistes el seu bon fer, en especial a qui ha estat la seva veritable ànima motora que va tenir la idea d’homenatjar l’Esteban, Aitor Roger. També es va adreçar al nombrós públic assistent, que omplia el Teatre de Blanes de gom a gom, la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Ardales, Maria Berlanga.

Per fer realitat l’homenatge, es va comptar amb textos d’Aitor Roger i Ramon Freixenet, i van participar plegats diverses persones, majoritàriament artistes amateurs: Nelson Asdrúbal, Paco Gutiérrez, Albert Alenyà, Llibert Alsina, Maricel Alsina, Faida Escarpenter, Pau Murner, Yamilo Cardosa, Irene Poveda, Francesc Saura, Dolors Surís i Alícia Valls. Com a convidats especials, es va comptar amb Adrian Muñoz, Alberto Torres i Raquel Framit.

homenaje_esteban4

Actes del Dia d’Andalusia de l’Associació d’Ardaleños

El públic de Blanes ja havia tingut l’ocasió de poder gaudir de l’actuació d’aquests tres artistes –Adrian Muñoz, Alberto Torres i Raquel Framit- vinguts especialment de Màlaga en motiu de l’espectacle que van protagonitzar la nit de dissabte al Teatre. Presentat sota el títol de Flamenco i Copla de Málaga, també va incloure un altre homenatge, en aquest cas a Manuel Berrocal Moniche.

El programa d’actes organitzat aquest 2016 per l’Asociación Andaluza de Ardaleños y Amigos de Ardales en motiu del Dia d’Andalusia es va encetar divendres passat, amb l’arribada de la delegació d’aquesta població malaguenya, encapçalada per la seva alcaldessa, Maria del Mar González Vera. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del president de l’entitat andalusa blanenca, Salvador Gutiérrez, van ser els encarregats de donar-los la benvinguda.

homeneaje_esteban3

En primer lloc, es va fer una visita a l’exposició que durant aquests dies s’ha pogut visitar a la Sala Casa Oms, que completava l’Homenatge a l’Esteban. Al migdia, es va oferir un dinar que novament van encapçalar els batlles de les dues poblacions agermanades, i a la tarda es va celebrar una assemblea general de l’entitat al seu local del barri de Mont-Ferrant. Per últim, el matí de diumenge també es va celebrar l’habitual esmorzar típic andalús.

Part de la recaptació de la venda d’entrades per assistir als dos espectacles servirà per poder contribuir en l’adquisició d’una làpida commemorativa que es col·locarà en la tomba d’Esteve Baltrons el proper 12 de març, coincidint amb la data del seu naixement. També s’han recollit diners a través de la venda del llibret que s’ha tornat a re-editar enguany, després que originàriament es va publicar el novembre de l’any 2007, en motiu del primer homenatge que se li va poder retre en vida.

Fotos: Ajuntament de Blanes