Es posa en marxa a Blanes la cita prèvia per agilitzar els tràmits d’empadronament

Oficina d'Atenció

Oficina d’Atenció Ciutadana (AMIC) / Ajuntament de Blanes

Avui 1 de març l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Blanes (AMIC), posa en marxa que, de manera indispensable, quan la ciutadania vulgui fer dos dels principals tràmits relacionats amb l’empadronament, s’hagi de concertar abans a través del sistema de Cita Prèvia.

Aquesta obligatorietat només s’aplicarà quan s’hagin de fer dos dels principals serveis pels quals cal invertir-hi més temps d’atenció: tramitar l’alta i fer el canvi de domicili al Padró d’Habitants.

La resta de diligències que també estan relacionats amb l’empadronament no cal que es concertin prèviament a través de la Cita Prèvia. Es tracta de qüestions com, per exemple, sol·licitar volants d’empadronament o un volant històric de convivència. Això és perquè, per efectuar aquests altres tràmits, tan sols es necessita presentar l’original del DNI, el NIE o el Passaport del qui ho sol·licita i es poden efectuar havent d’esmerçar poc temps d’atenció.

Per contra, tant la tramitació d’alta com el canvi de domicili al padró requereixen altra tipus de documentació així com una elaboració molt més complexa, que signifiquen haver d’invertir més temps. Per poder agilitzar la implantació d’aquesta obligatorietat, des de mitjans de febrer l’Oficina de l’AMIC ja va dividir les demandes de cita prèvia per a tres casos concrets:

1.- Les que tenen a veure directament amb el padró,
2.- Les d’atenció ciutadana en general.
3.- Les que específicament estan relacionades amb el servei de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), inclosa en les dependències de l’AMIC.

Cita prèvia obligatòria per donar-se d’alta o canviar de domicili

Quan una persona ha de tramitar l’alta o fer el canvi de domicili al Padró d’Habitants del municipi, el temps que s’ha d’esmerçar sol ocupar una mitjana de 20 minuts, aproximadament. Això significa que la resta d’atencions que es realitzen a les dependències de l’Oficina de l’AMIC s’endarrereixin considerablement, provocant cues d’espera que no són desitjables per a ningú: ni per a la ciutadania ni per a l’administració.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Per evitar aquestes cues, es va decidir implantar l’obligatorietat de demanar la cita prèvia. Es pot sol·licitar telefònicament a través d’una operadora de dilluns a divendres, de 8 a 15 h al telèfon 972 379 300; així com també de 15 a 21:30 h, en aquest cas trucant al telèfon 972 379 399. Si es vol reservar per internet, s’ha de fer a través d’un enllaç localitzat a la plana web de l’Ajuntament de Blanes: http://www.blanes.cat/docweb/reserva.previa .

Al poder programar les cites d’aquells ciutadans i ciutadanes que hagin de tramitar l’alta o fer el canvi de domicili al Padró d’Habitants –els dos serveis que obligatòriament cal concertar per cita prèvia a partir de l’1 de març-, es podran repartir aquest tipus d’atencions al llarg de tota la jornada laboral, en intervals aproximats de 20 minuts. D’aquesta manera, es creu que s’aconseguirà optimitzar tant el temps de les persones que vénen a fer els tràmits, com el de les treballadores de l’Oficina de l’AMIC.

Segons dades de l’Oficina de l’AMIC, cada dia s’atenen una mitjana d’entre 110 i 160 ciutadans i ciutadanes que s’adrecen a aquest servei situat als baixos de l’Ajuntament de Blanes. Des d’aquí es poden resoldre un gran nombre de dubtes i tràmits: registre general de documents, població i serveis estatals, notificacions a l’exterior, així com informacions relacionades amb totes les àrees de govern municipal, entre d’altres.

Amb l’objectiu de poder avisar la ciutadania que es posava en marxa aquesta mesura, des de fa uns dies s’han penjat cartells a l’Oficina de l’AMIC i s’ha informat a la web de l’Ajuntament: http://www.blanes.cat/docweb/amic_citapreviaobliga. Un altre mitjà ha estat l’elaboració d’un tríptic explicatiu sobre com funciona tot el sistema de cita prèvia i l’obligatorietat dels tràmits, així com fulls informatius en català i castellà sobre la documentació que fa falta pels dos principals tràmits d’empadronament.