Milers d’espectadors a la Rua de Carrosses i Comparses de Blanes

Aitor Roger

Aitor Roger

La tarda-vespre d’avui diumenge Blanes ha viscut l’acte central del V Carnaval de la Costa Brava Sud, amb la celebració de la Rua de Carrosses i Comparses que ha transcorregut pel centre de la vila.

Al llarg dels carrers per on ha desfilat, s’hi ha congregat milers de persones, blanencs i visitants, molts d’ells lluint alguna disfressa o complement carnavalesc per gaudir encara més de la festa.

La major part provenien dels principals àmbits d’influència de Blanes: la Selva, l’Alt Maresme, la Costa Brava Sud i l’interior de comarques gironines. També hi havia espectadors vinguts des de més lluny encara, principalment turistes del sud de França, uns visitants que especialment durant aquests darrers anys han sovintejat la vila selvatana cada vegada en més nombre. Una de les raons és que la marca Carnaval de la Costa Brava Sud ha arrelat força en el territori.

Aitor Roger

Aitor Roger

Fossin blanencs o visitants, tots els espectadors han pogut gaudir i admirar les imaginatives disfresses de les comparses, les evolucions i balls de les colles, així com les espectaculars carrosses que també contribuïen a aportar la banda sonora pròpia amb què compta cada any l’esdeveniment festiu. Aquest 2016 han desfilat prop d’un miler de participants repartits en 20 carrosses i 14 comparses, un nombre que ha davallat lleugerament respecte al 2015, quan van haver 19 carrosses i 19 comparses.

El que no ha variat és la seva procedència, amb participants d’arreu del territori proper i més llunyà. Majoritàriament provenien de Blanes, Lloret i Tossa, així com de Pineda, Maçanet, Riells i Viabrea i Tordera. Com marca la tradició, els temes que s’han fet servir per a les disfresses i gresques han estat molt variats. Així, hi havia des d’exòtiques Aus del Paradís fins a Espanta-ocells, passant per una espectacular al·legoria dels Focs d’Artifici, els protagonistes cinematogràfics de Toy Story, i ingredients del món del circ, entre d’altres.

Aitor Roger

Aitor Roger

Hi ha hagut quatre entitats de Blanes que han participat en la rua: l’Associació de Veïns de Valldolig, ha presentat la gresca titulada Espantaocells; l’Associació Forçame –que fa activitats per recollir fons econòmics per lluitar contra la malaltia que va acabar amb la vida del petit Aram- ha desfilat amb el motiu Volem amb tu; l’entitat de La Plantera Que Vingui qui Vulgui ha triat la disfressa Gent Dolça; i l’Esbart Joaquim Ruyra ha lluït el motiu que duia per nom Pim, Pam, Pum !.

Les comparses més nombroses que han participat han estat la de Forçame de Blanes, amb 100 persones, així com l’Exèrcit Alat de l’Associació Carnavalenca Els Guapus de Tossa de Mar, amb 92. En general, les colles comptaven amb una mitjana de 80 persones, tot i que també n’hi havia que tenien entre 40 i 50 components, o bé la que en tenia menys de tota la rua, la gresca que presentava la disfressa Toy Story, de la colla del Rei del Carnestoltes de Pineda de Mar.

Les restriccions circulatòries han començat a partir de quarts de cinc de la tarda, quan els carrers ja presentaven una nodrida presència de públic, i s’han allargat fins els volts de les vuit del vespre, quan ha finalitzat.

Un cop finalitzada la festa, ha arribat el moment en què els operaris del servei municipal de neteja, l’empresa Nora, s’han encarregat de netejar els confetis i les serpentines.

Aitor Roger

Aitor Roger

5.800 euros en premis

Coincidint amb la celebració de la rua, hi ha hagut el Concurs de Carrosses i Comparses. En total, es repartiran 5.800 € en premis, sumant les quantitats que es perceben en les tres categories que hi ha. Així, es guardonen les tres millors carrosses d’entitats blanenques; les tres millors carrosses foranies i les tres millors comparses, independentment de la seva procedència. Les dues primeres categories tenen idèntics imports en metàl·lic per als tres premis: 1.200 €, 700 € i 400 €; mentre que en la tercera estan dotats amb 600 €, 400 € i 200 € respectivament.

La proclamació del veredicte i lliurament de premis tindrà lloc el proper dimecres, coincidint amb els actes de l’Enterro de la Sardina que tancaran del carnaval. E membres del jurat són: Rosa Serrano, presidenta de l’Associació de Veïns de Mas Florit; Xavier Puigdemont, del grup de teatre El Mirall; Jordi Boronat, president de l’Associació de Veïns de S’Auguer; Brenda Delgado, presidenta de la Casa de Andalucía de Blanes; i Alba Puigdomènech, de l’Escola de Dansa Daina.