Blanes diu ‘No a la violència masclista’ amb una concentració i un debat sobre atenció a les víctimes

violencia_masclista1En motiu del 25 de Novembre, en què es commemora el Dia Internacional Contra la Violència Masclista, l’Ajuntament de Blanes i diverses entitats del municipi han unit esforços per seguir treballant en la conscienciació de la societat per fer-hi front. Per això, han organitzat diverses activitats per proclamar i fer explícit el rebuig que ha d’unir la ciutadania envers la violència masclista.

Una d’elles va tenir lloc aquest passat diumenge al migdia, a través d’una concentració davant l’edifici consistorial que va comptar amb la participació de més d’un centenar persones. Abans que comencés, es va desplegar un llençol de color lila -que simbolitza la lluita contra la violència masclista-, on es van penjar diversos noms de dona presos amb un crespó negre, en representació de les que han estat víctimes. Durant aquests dies també hi ha desplegada una pancarta sobre el 25N al balcó dels Terrassans, la sala on se celebren els plens municipals.

D’altra banda, abans que comencés l’acte d’ahir, també es van repartir llaços liles en forma de crespó i globus blancs perquè tots els participants que volguessin els lluïssin durant la concentració convocada per la Plataforma de Dones de Blanes. La seva presidenta, Aurora Mèrida, va donar la benvinguda i va agrair a tothom la seva assistència, recordant que amb data d’ahir, en el què portem de l’any 2015 ja han mort a l’estat espanyol 41 dones víctimes de la violència masclista.

Manifestos reivindicatius per lluitar contra la Violència Masclista

Durant la concentració es van fer públics sengles manifestos. El primer d’ells el va llegir l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ja que es tractava del manifest institucional que uneix l’objectiu de les administracions públiques i la societat civil per deixar clar el rebuig envers la violència masclista i denunciar-ne les causes que l’originen, amb la ferma voluntat de no aturar-se fins eradicar-la.

La violència de gènere és una realitat persistent i cruenta, tal i com demostren les xifres de dones assassinades i les denúncies per violència masclista i, en concret, per agressió sexual. Tot plegat posa de manifest la necessitat d’abordar àmpliament tots els factors que hi contribueixen a nivell individual i social. Per això, es considera imprescindible denunciar la complicitat social i cultural dels missatges que fomenten el sexisme, i que tracten el cos de les dones com a objectes sexuals.

violencia_masclista2

En la mateixa línia es mostrava el segon manifest que es va llegir durant la concentració, redactat per la Plataforma de Dones de Blanes, al qual van donar veu diverses dones. L’acte també va comptar amb la valuosa participació de Cristina del Pozo, de l’Associació de Músics Amateurs, que va interpretar dues cançons carregades d’emoció i sentiment: Maria se bebe las calles, de Pasión Vega i No te quiero más, de Marta Sánchez. La concentració es va tancar amb un aplaudiment espontani de tots els assistents, entre els quals s’hi comptava una nombrosa representació del consistori, a través de bona part de regidors i regidores dels diferents grups polítics.

Protocol d’Atenció a Víctimes de Violència Masclista a Blanes

El cicle d’actes organitzats a Blanes aquest 2015 en motiu del 25 de Novembre es va encetar divendres passat a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Es tractava d’una Taula Rodona presentada sota el títol Com actuem davant d’un cas de violència masclista. Per fer-ho, es va fer a través de l’experiència del què ha significat en aquest municipi la posada en marxa des de fa uns anys del Protocol d’Atenció a Dones Víctimes de Violència Masclista, on intervenen especialistes de diversos serveis, institucions i estaments. L’acte el va encapçalar la regidora d’Acció Social, Susana Ramajo, qui es va encarregar d’anar presentant a totes les assistents.

violencia_masclista3

La taula rodona va comptar amb la participació de Fina Surina, coordinadora territorial de l’Institut Català de la Dona a Girona; Núria Parrés, del Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra de l’ABP de la Selva Litoral; Rosario Garcia i Carme Guasch, advocada i psicòloga respectivament del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones); Rosa Mejía, treballadora social de l’Hospital Comarcal de Blanes; i Lourdes Rodríguez i Núria Soler, educadora social i treballadora social respectivament del SBAS, el Servei Bàsic d’Atenció Social de Blanes.

El públic va poder conèixer durant més d’una hora i mitja, d’una manera molt entenedora, els diferents processos d’atenció que es dóna actualment a les dones que pateixen algun tipus de violència, ja sigui física o psicològica. L’any 2004 la Plataforma de Dones de Blanes va iniciar la realització del Protocol d’Atenció a Dones Víctimes de Violència Masclista amb el suport del consistori blanenc i la implicació de la resta de serveis que hi participen.

L’objectiu era disposar d’una eina de treball dels diferents professionals que hi estan implicats a través d’una aproximació a les metodologies d’intervenció dels diferents àmbits i amb una finalitat clara; millorar l’atenció que reben les dones gràcies a la coordinació entre els i les professionals. Es tracta d’un document pràctic i útil que s’ha anat revisant per adaptar-se a les noves realitats.

Les dues principals conclusions, a banda de coincidir tothom que es tracta d’una lluita en què cal estar contínuament alerta, van ser que si bé s’ha avançat molt en la tasca de donar suport a les víctimes, encara queda molt per fer. L’altra concepte és el toc d’alerta que ja fa temps que s’ha començat a fer palès respecte les creixents i preocupants actituds que s’estan detectant entre els joves, que reprodueixen els mateixos patrons de masclisme més propis de temps enrere.

violencia_masclista4

Resta d’actes en motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista

Després d’aquestes dues primeres activitats que van tenir lloc divendres i diumenge passats, el cicle organitzat a Blanes en motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista continuarà el proper dimecres 25N, el dia en què es commemora. Serà llavors quan es projectarà el documental La Fuerza de la costumbre al Centre Cultural els Padrets a partir de les 20 h, amb entrada gratuïta i seguida per un col·loqui. El mateix dimecres, en aquest cas a la Ciutat Esportiva Blanes, s’ha fet una crida a les entitats esportives blanenques perquè durant la tarda s’aturin durant uns minuts els entrenaments a totes les pistes i al camp de futbol i es llegeixi el Manifest Institucional en adhesió del món de l’esport al 25N.

D’altra banda, l’endemà dijous dia 26 a 2/4 de 7 de la tarda, mitja hora abans que comenci el ple municipal, s’ha convocat una nova concentració i lectura del manifest institucional del Dia Internacional Contra la Violència Masclista que tindrà lloc al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes. Per últim, cal recordar que fins el proper dilluns 30 de novembre l’Escola de Formació d’Adults Es Piteus allotja l’exposició Sentiments, que es pot visitar els dilluns de 15 a 19’30 h i de dimarts a divendres de 9 a 12’30 i de 15 a 19’30 h.

Els actes que s’estan fent a Blanes en motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista del 25N estan organitzats per l’Ajuntament de Blanes, la Plataforma de Dones de Blanes, i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). També compten amb la col·laboració de l’Associació Cultural La Focal, l’Associació de Músics Amateurs (AMA) i l’Associació de Dones Emprenedores.

Fotos: Ajuntament de Blanes