Un grup de dones de Blanes realitza el curs d’autoprotecció

autoproteccio1Avui divendres han finalitzat les dues sessions de què consta el Curs d’Autoprotecció per a Dones que s’ha impartit al llarg d’aquesta setmana a la Ciutat Esportiva Blanes, organitzat per cinquena vegada la Policia Local de Blanes.

El curs té un durada de sis hores i es fa en dues sesions per a cadascun dels dos grups que es formen. L’imparteixen quatre agents especialitzats en seguretat ciutadana. L’equip l’encapçala Felipe L., expert en defensa personal, que s’encarrega de donar les explicacions a les alumnes en la part més teòrica, així com de supervisar la correcta execució dels exercicis en la part pràctica.

Completen l’equip d’instructors el caporal Jesús U., així com els agents Mireia V. I Ruben C., que ajuden les alumnes a dur a la pràctica les explicacions prèvies que se’ls donen. Tots quatre policies pertanyen a la Unitat de Seguretat Ciutadana i l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

Valoració positiva de les alumnes dels cursos

autoproteccio2L’objectiu del curs no és que les dones esdevinguin en expertes karateques, ni que davant una situació potencialment perillosa s’entretinguin a atacar els seus agressors. El que es remarca durant tot l’aprenentatge és que l’objectiu principal és defensar-se i, sobretot, fugir el més ràpidament possible i allunyar-se.

Per això, es recomana intentar adoptar una posició defensiva i mantenir la suficient distància que permeti percebre les intencions del possible agressor. També s’aconsella que es pensi en la possibilitat d’utilitzar armes ocasionals que es tinguin a l’abast en aquells moments, com per exemple un paraigües o una revista enrotllada que es pot fer servir per colpejar al coll de l’agressor. Un bolígraf o un esprai de laca de cabell ruixada sobre els ulls de l’agressor també és una altra opció per aconseguir neutralitzar-lo durant uns segons i aprofitar llavors per fugir, córrer cap a un lloc segur i denunciar els fets ocorreguts davant la policia.

Les alumnes que han assistit als cursos no tenen un únic perfil, i abasten un ample ventall d’edats i ocupacions. També són diverses les raons que impulsen les dones a inscriure-s’hi. N’hi ha que ho fan perquè han patit alguna agressió, coneixen algú molt proper que s’hi ha trobat, o s’han interessat pel tema per diferents motius.

autoproteccio3

En el què si coincideixen totes elles és en valorar el seu resultat com de molt positiu, tal i com explica una d’elles, que es va inscriure després que va patir una agressió: «El què més m’ha agradat és que no ens han ensenyat a poder anar pel carrer amb més precaució. Els estic molt agraïda, perquè a mi m’han donat una mica més de confiança, i espero que pugui arribar a moltes més dones».

Els instructors del curs han explicat que afrontar una agressió no és fàcil, i el fet de poder sortir-ne il·lesa ja és un gran èxit. Per això, s’ha de poder ser capaç de no deixar-se portar pel pànic i, en aquest sentit, haver adquirit una sèrie de pautes d’actuació les capaciten a poder resoldre-ho amb millors possibilitats.

Nous aprenentatges incorporats en cada edició

Tenint en compte que en cada edició hi ha alumnes que ja havien participat en alguna anterior entrega, els instructors van introduint noves tècniques de defensa en cada convocatòria, alhora que es recorda tot el què s’havia fet fins ara, en atenció a les que és el primer cop que hi assisteixen. Al terme de l’aprenentatge es lliura un diploma acreditatiu, així com un dossier actualitzat amb els coneixements que s’han explicat i practicat per treure un major i millor profit.

autoproteccio4

Entre les noves tècniques que s’imparteixen, destaca la de poder defensar-se d’un atac amb arma blanca, així com participar en un simulacre sobre la millor manera d’accedir a locals foscos, tancats o solitaris, com per exemple un pàrquing. Els agents aconsellen portar les claus a la mà per guanyar temps, i també per utilitzar-les com a defensa davant d’un intent d’agressió.

Presentat sota el lema No més violència contra les dones, amb aquesta 5a edició ja són més de 250 les assistents que han participat al llarg dels darrers anys en aquesta activitat gratuïta, que ha superat amb escreix i en positiu totes les expectatives previstes.