Inaugurada a Blanes l’exposició «Menús de Guerra»

Inauguració de l'exposició

Inauguració de l’exposició

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el regidor de Cultura, Quim Torrecillas, acompanyats de Joan Manel Mas, en representació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i del Grup BBVA, van encapçalar ahir divendres a Casa Saladrigas la inauguració de la mostra Menús de Guerra. Cuina d’Avantguarda i Supervivència.

Especialment emotiva va ser la presència durant la inauguració de la família del cuiner blanenc Joan Vila, un dels protagonistes de l’exposició. Justament per aquest motiu el seu comissari, Sergi Freixes, va destacar que estava molt emocionat perquè la mostra s’hagi pogut allotjar finalment a Blanes des que va iniciar la seva singladura.

Feixes va realitzar una visita guiada que es va complementar amb les aportacions que van fer el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament. L’acte es va tancar de la millor manera possible, donades les característiques de la mostra: els assistents van poder tastar faves a la blanenca, una de les receptes elaborades per Joan Vila per al fulletó Menús de Guerra que va editar als anys 30 la Generalitat.

El plat, acompanyat amb cava, es va encarregar d’elaborar-lo especialment per a la ocasió Bibiana Isern, del restaurant La Balma de Blanes. També va confeccionar com a postres un altre menjar típic de l’època que es feia per berenar: pa amb vi i sucre.

La Fonda Vila de Blanes i el cuiner Joan Vila i Gelpí

El lligam de Blanes amb l’exposició queda exemplaritzada en l’apartat dedicat al prestigiós cuiner blanenc Joan Vila i Gelpí, propietari de l’antiga Fonda Vila que regentava on actualment s’alça el Teatre del municipi. Joan Vila (Blanes, 1882 – c. 1958) va estudiar cuina a París i a Londres, va ser cuiner al Pavelló Iberoamericà de l’Exposició de Sevilla de 1929, i a Madrid va treballar al servei del rei Alfons XIII. La seva passió era la docència, i per això va crear una acadèmia al Carrer Canuda de Barcelona, que aviat es faria molt popular.

Familiars de Joan Vila, amb els responsables de l'Arxiu Municipal de Blanes i el regidor Joaquim Torrecillas

Familiars de Joan Vila, amb els responsables de l’Arxiu Municipal de Blanes i el regidor Joaquim Torrecillas

A finals dels anys 30, Joan Vila va ajudar a confeccionar el fulletó Menús de Guerra que va editar la Generalitat de Catalunya sota presidència de Lluís Companys, i on es transcrivien 24 receptes. Entre elles, s’hi inclou des d’un puré de carbassa fins a una sopa de verdures, passant pels ous estrellats amb arròs, bacallà amb mongetes blanques, o bé les patates saltejades i les faves a la blanenca. En aquest sentit, a l’exposició també es recullen en una vitrina les fitxes originals de les receptes, cedides per la família.

Importància de la cuina catalana

L’exposició Menús de Guerra. Cuina d’Avantguarda i Supervivència posa el focus en un moment singular, brillant, de la història de la cuina catalana: la Segona República. Perquè, com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a casa nostra va significar, també per a la cuina, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat per oferir una mirada nova i modernitzadora.

Es va fer un tast de les faves a la blanenca

Es va fer un tast de faves a la blanenca

Justament per aquest motiu, es pot entendre millor perquè actualment diversos cuiners catalans tenen fama internacional. El visitant pot fer una aproximació a aquest tema a través de diversos plafons i fotografies, així com material original de receptaris de l’època i cartel·les de documents. D’altra banda, també hi ha una escenografia que reprodueixen el racó d’un bar tal com devia ser als anys 30, o bé una taula parada amb vaixella, copes i coberts de l’època.

Documental inèdit produït l’any 1936 per la CNT

Especialment interessant és la possibilitat de poder visionar la pel·lícula «Barcelona trabaja para el frente CNT», que mai no va arribar a ser exhibida en els cinemes de l’època. Els tracta d’un documental de 22 minuts de duració rodat l’any 1936. Està produït pel Comitè Central d’Abastaments de Barcelona (CNT-FAI) i el va dirigir Mateo Santos, amb fotografia de Roberto Porchet. Tracta sobre l’activitat d’aquest comitè, que va desaparèixer el 17 d’octubre del 1936, quan va ser substituït pel Departament d’Abastaments de la Generalitat.

L'exposició es podrà visitar fins

L’exposició es podrà visitar fins al 28de novembre

La pèrdua de poder polític de la CNT, afegida a la nova situació creada per la implantació de la cartilla de racionament, a causa de les dificultats que tenia la República per alimentar a la població de les grans ciutats, se suposa que va ser la causa perquè mai arribés a fer-se la projecció en públic d’aquest documental. Perquè hauria semblat molt improcedent l’exhibició de tanta abundància alimentària quan començava el llarg període de racionament.

Coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el Grup BBVA i el Museu d’Història de Catalunya, la mostra forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya.

L’exposició Menús de Guerra. Cuina d’Avantguarda i Supervivència es podrà visitar fins al 28 de novembre amb el següent horari: als matins de dimarts a dissabte de 10 a 13 h, i a les tardes de dijous a dissabte de 17 a 20 h.

Fotos: Ajuntament de Blanes