Bandera groga a Blanes excepte en un tram de la platga del centre

Zona Blanes centre tancada al bany

Zona Blanes centre tancada al bany

L’Ajuntament de Blanes ha decidit hissar avui al migdia la bandera vermella que prohibeix el bany en una zona molt concreta de la platja de Blanes Centre, davant l’afectació de la presència de taques marronoses que s’observen surant al mar, a tocar de la línia de la costa.

El motiu ha estat purament preventiu, ja que s’ha detectat la presència de taques marronoses al mar, que coincideixen amb les que aquests darrers dies també s’han pogut veure a Pineda de Mar.

La resta de platges del municipi segueixen obertes al bany, si bé en totes elles hi continua onejant la bandera groga que indica precaució, de la mateixa manera que ja es va decidir en les tres platges principals del municipi des de la tarda del passat dimarts i durant tota la jornada d’ahir dimecres.

La zona prohibida al bany afecta uns 350 metres lineals de platja, mentre que la resta del litoral blanenc, que abasta prop de 3 km d’extensió, està oberta als banyistes. Com dèiem, amb la indicació de precaució que indica la bandera groga en les tres platges de la vila: S’Abanell, Blanes Centre i Cala Bona.

La zona afectada on oneja la bandera vermella està situada davant el Lloc de Socors de Blanes Centre, a tocar del Club Vela Blanes.

Bandera groga a la resta de platges

Bandera groga a la resta de platges

Fins al moment, les persones que s’han adreçat als efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil de Blanes tenen sensació de picor molt similar a la que pot produir una medusa, però amb menor intensitat. Segons el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, es tracta de mesures purament preventives, ja que fins al moment no s’ha donat cap afectació greu que indiqui haver de prendre un major nivell de precaució.

De la mateixa manera que ja han estat fent durant aquests darrers dies, avui dijous els efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil han incrementat les patrulles arran de mar per informar els banyistes sobre el motiu d’haver hissat la bandera groga.

L’Institut de Ciències del Mar prendrà mostres mar endins

A primera hora de la tarda s’espera que investigadors de l’Institut de Ciències del Mar vinguin a Blanes per prendre mostres de l’aigua i fer les corresponents analítiques. Per fer aquesta operació, està previst que vagin amb l’embarcació de Protecció Civil mar endins, perquè d’aquesta manera puguin tenir una major certesa de l’origen d’aquestes picors que han afectat alguns banyistes. En aquest sentit una de les hipòtesis en què es treballa, és que hi hagi un banc de meduses molt petites.

Bandera groga a la resta de platges

Bandera groga a la resta de platges

El darrer cap de setmana, diversos usuaris ja van queixar-se de picors a la pell després de banyar-se a les platges de Pineda de Mar. L’Institut de Ciències del Mar va efectuar unes analítiques que confirmaven que les taques detectades en alguns punts de la costa del Maresme són naturals i no procedeixen de cap abocament ni de cap mal funcionament d’una estació depuradora.

L’informe indicava que aquestes taques no són nocives per l’ésser humà, ja que són mucílags naturals originats per una o més espècies de fitoplàncton marí, és a dir: algues microscòpiques. Segons els experts, no es té constància que els mucílags siguin urticants, però en canvi és habitual que es moguin i s’acumulin en forma de masses enganxoses per l’acció de l’onatge, els vents i corrents marins. Al traslladar-se pel medi marí, és normal que arrosseguin petits organismes urticants com meduses de mida molt petita, anemones i hidroïdeus, entre d’altres.

Precisament són aquests darrers organismes els que provoquen picors i irritacions entre els banyistes. L’aparició de mucílags a l’aigua és un fenomen natural molt freqüent a les aigües litorals, i de fet s’observa tots els anys. L’estiu del 2013 ja es va observar la formació de grans agregacions i fileres de mucílag en bona part del litoral de Tarragona.

Fotos: Ajuntament de Blanes