Inauguració a Blanes de l’exposició ‘Els Serrat i la fotografia’

Ahir es va inaugurar a la sala Maria Luisa García Tornel de Blanes l’exposició “Els Serrat i la fotografia. Blanes 1950 – 1970” que es podrà visitar fins el proper 21 d’agost. L’acte va comptar amb la presència d’un dels autors de la mostra, Ricard Serrat Rondón, que juntament amb el seu pare Ricard Serrat Ayats, van recollir amb les seves càmeres escenes i personatges de la vida blanenca dels anys 50, 60 i principis dels 70 del segle XX.

A l’exposició s’exhibeixen aproximadament unes 80 imatges que sintetitzen els estils de tots dos fotògrafs, que van ser membres destacats de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC).

La família Serrat ha donat recentment a l’Arxiu Municipal de Blanes els negatius de gairebé 3.500 fotografies, que componen la major part de la seva producció gràfica. Per aquest motiu, per donar a conèixer a la ciutat aquest patrimoni gràfic, s’ha organitzat la mostra.

L’exposició es complementa amb l’edició d’un llibre en el qual es reprodueixen més de 200 fotografies i del que s’han editat 400 exemplars. A més, s’ha editat un DVD amb centenars d’imatges, que es poden visionar a la sala.

Ricard Serrat Rondón

La inauguració de la mostra va atreure a un nombrós públic, en la seva majoria d’edat avançada, que va gaudir en retrobar-se amb imatges del seu passat i repassar amb coneguts presents a la sala aspectes de l’evolució urbanística i social de la població.

El director de l’Arxiu Municipal de Blanes, Antoni Reyes, l’alcalde Josep Marigó i Ricard Serrat van realitzar uns breus parlaments en els quals van destacar l’aportació que significa l’obra dels Serrat, a més d’agrair la generositat en donar el material a l’Arxiu, que s’encarregarà de la seva conservació i difusió. Per la seva banda, Serrat va agrair l’afecte que li mostraven amics i familiars.

Reyes va dir que la mostra s’ha realitzat malgrat les retallades pressupostàries de l’Ajuntament i l’alcalde Marigó va subratllar que el material gràfic que ha rebut l’Arxiu són “imatges valuoses que ens ajuden a fixar la nostra memòria”. L’alcalde va aprofitar l’ocasió per  ressaltar la tasca que realitza l’Arxiu en la conservació del material que rep i va animar a “donar amb totes les garanties legals” aquelles creacions o documentació que tinguin els ciutadans i que podrien perdre’s amb el pas dels anys.

La donació de la família Serrat a l’Arxiu Municipal de Blanes no és un fet aïllat. Des de fa diversos mesos es vénen produint almenys a Barcelona i Girona donacions de fotògrafs i documentalistes de primer nivell com Oriol Maspons, Xavier Miserachs i Joan Colom, per citar alguns noms, que lliuren les seves creacions a les Institucions públiques a canvi que aquestes conservin i difonguin les seves obres en les millors condicions. Per la seva banda, en Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, també ha rebut material gràfic recentment, del que es va fer ressò TV3 mitjançant aquesta notícia.


Text, fotos i edició: José Fernández