Blanes presenta ‘Joan Padern, aquarel·lista’, una exposició amb obra inèdita de l’artista internacional

Joan Padern

Joan Padern / Ajuntament de Blanes

Blanes allotja des d’avui divendres l’exposició Joan Padern, aquarel·lista. De la Costa Brava a Amèrica (1946-1967), que es podrà visitar a la Sala García-Tornel del Carrer Ample fins al 12 d’abril.

La vila que l’any 1998 va atorgar a l’artista internacional el títol de fill adoptiu ofereix d’aquesta manera l’oportunitat única de poder gaudir d’una part de la seva obra encara inèdita pel gran públic.

Organitzada per Joan Padern i la seva esposa Isabel Hostench amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, l’exposició presenta un recorregut per les aquarel·les, les primeres pintures que va realitzar durant la seva joventut. El recull d’obres va des de la més primerenca, que data del 1946, fins a la sèrie que va pintar al 1967.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

D’aquesta manera, el visitant pot contemplar algunes obres que s’exposen per primera vegada, la majoria de les quals pertanyen a la col·lecció particular del pintor. La resta de peces són de col·leccionistes privats que les han cedit per a la mostra. Entre el total de 57 aquarel·les que hi ha exposades s’inclouen els paisatges i les barques que tant d’èxit van tenir posteriorment en els quadres realistes de Padern.

Així, s’hi poden reconèixer pobles i cales singulars de la Costa Brava, com Sa Forcanera (Blanes) o Es Codolar (Tossa de Mar), uns paisatges que també són protagonistes a les exposicions a l’Argentina, Veneçuela o Panamà, al costat de les aquarel·les amb panoràmiques de Buenos Aires, Caracas, Bahía, Bariloche, Jujuy, o Tigre. I és que en la seva trajectòria pictòrica, va ser particularment exitosa l’aventura per terres de Sud Amèrica durant la dècada dels anys 50. Per això l’exposició que es podrà visitar durant aquests dies a Blanes s’ha sots-titulat De la Costa Brava a Amèrica.

Inauguració ajornada pels tres dies de dol per l’accident aeri

Joan Padern i la seva esposa / Ajuntament de Blanes

Joan Padern i la seva esposa / Ajuntament de Blanes

La inauguració de l’exposició, que inicialment estava previst que es fes la tarda d’avui divendres, s’ha ajornat fins al cap de setmana a causa dels tres dies de dol decretats per la Generalitat en motiu de l’accident aeri que dimarts passat va acabar amb la vida de 150 persones. L’acte oficial es farà el dissabte 28 de març i l’encapçalaran l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de Joan Padern i Isabel Hostench; així com de la regidora, el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Susana Ramajo, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament.

Durant la vetllada inaugural també es presentarà oficialment el catàleg que s’ha editat en motiu de l’exposició. Es tracta d’un llibre del qual s’han editat un total de 300 exemplars, que inclou la reproducció de les 57 aquarel·les exposades, així com diversos textos a càrrec de Josep Bota, Antoni Reyes i Aitor Roger. Val a dir que l’aportació de Josep Bota ha esdevingut especialment apreciada, ja que es tracta d’una de les darreres col·laboracions que va escriure per a l’Arxiu Municipal poc abans de morir, el passat mes de febrer.

Aquarel·la de Joan Padern

Aquarel·la de Joan Padern

L’exposició Joan Padern, aquarel·lista. De la costa Brava a Amèrica es pot visitar a la Sala García-Tornel de dilluns a diumenge, d’11 a 13 h i de 17’30 a 20’30 h. Val a dir que es tracta de la segona mostra de Joan Padern que s’ha fet a Blanes en pocs anys. L’any 2012, l’Àrea de Cultura i l’Arxiu Municipal de Blanes van organitzar a Casa Saladrigas Geometries, on continuava l’abstracció característica del seu darrer període pictòric.

Un pintor internacional enamorat de Blanes i la Costa Brava

Nascut a Colera el 30 de gener de l’any 1924, Joan Padern i Faig és fill d’un paleta de Vilaminiscle que va fer els primers estudis al seu poble natal. Durant la Guerra Civil la família es va moure entre Colera i Vilaminiscle, amb alguna incursió a Perpinyà. En acabat el conflicte, es van traslladar a viure a Blanes quan el futur pintor encara no havia fet els 16 anys. Va ser llavors quan els seus pares van començar a regentar una fonda mentre en Joan va treballar a la SAFA, on ho va estar fent fins al 1945.

Aquarel·la de Joan Padern

Aquarel·la de Joan Padern

Durant els anys 1949 i 1950 va fer les seves primeres exposicions a Girona, Barcelona i Blanes. Amb la venda dels seus quadres es va poder pagar el viatge d’anada a Buenos Aires, i al 1951 es va casar per poders amb qui ha estat la seva parella durant tota la vida, Isabel Hostench. Durant el seu periple per Sud Amèrica, Joan Padern va exposar amb regularitat en diverses galeries argentines i va rebre encàrrecs de companyies multinacionals que el van dur per Xile, Veneçuela, Colòmbia i Brasil, entre d’altres.

De retorn a Europa, va passar una temporada a París i va estar exposant tant a Barcelona com a Madrid. L’any 1979 va fer-ho a la Galeria Dau al Set de Barcelona, destacant pel seu tarannà hiperrealista i meticulós. Després, va continuar treballant i residint a cavall entre Blanes i Colera, on al 1994 va inaugurar l’Art Parc. Des del 1993 l’artista va tornar a interessar-se per la pintura abstracta, que fins avui dia no ha abandonat.

Exposició retrospectiva del pintor blanenc Joan Padern a la Casa Saladrgas de Blanes, juliol i agost de 2012.

La seva estimació per Blanes es va veure recompensada al 1998, quan l’Ajuntament li va atorgar el títol de fill adoptiu. Recíprocament, l’any 2007, Padern va fer donació a l’Ajuntament de Blanes d’un fons destacat de la seva obra pictòrica i del seu fons documental. Pintor de renom internacional, la seva obra es pot visitar a diferents museus d’arreu de Catalunya, així com a l’estranger.

Exposició “Geomatries”, de Joan Padern, a la Casa Saladrigas de Blanes; juliol – agost de 2012

Durant la seva trajectòria pictòrica, ha fet obres realistes amb paisatges i barques, quadres de denúncia i conscienciació ecològica, així com façanes i places de Barcelona. A la seva obra, també s’hi compten sèries d’homenatge a Gaudí i Miró; i creacions abstractes tant dels primers anys 60 com de l’actualitat, amb la sèrie Geometries que es va exposar l’any 2012 al seu municipi d’adopció.