Opinió d’ERC Blanes: «Sempre ens hem oposat a l’actual model d’ampliació de la C-32 pel Vilar»

La C-32, en el terme municipal de Palafolls

La C-32, en el terme municipal de Palafolls

La Generalitat preveu començar les obres d’ampliació de la C-32 entre Blanes i Lloret cap al setembre d’enguany. Fa uns quants dies que va venir el conseller del ram a explicar-nos les excel·lències d’aquest model d’ampliació.

Sembla que farà possible descongestionar el tram entre Blanes i Lloret, alhora que garantirà una circulació ràpida i segura amb una secció 2×1 que segueix models aplicats a l’Europa del Nord que diuen que garanteixen la seguretat i una velocitat a100 km/h.

Bé, ens trobem allà on sabíem des del 2008 que ens trobaríem. Nosaltres, ERC de Blanes, sabíem que això arribaria un dia o altre perquè vam denunciar des del primer moment aquest traçat que va arribar a Tordera el 2010 i que, ja des del 2008, preveia ferir de mort el Vilar, a Blanes, i Sant Pere del Bosc, l’Àngel i les Alegries, a Lloret. Això que ara expliquem, la nostra rotunda oposició al que està previst que passi a partir d’aquest setembre vinent, és un posicionament més que sabut perquè, des d’ERC a Blanes i dels seus representants als llarg d’aquests darrers 11 anys, hem defensat sempre el mateix i no sempre acompanyats per molta gent.

I avui ho continuem defensant: no volem aquesta ampliació. No l’hem volguda mai: perquè no aposta pel territori, sinó que l’ataca de ple; perquè no busca cap altre benefici que no sigui el de les empreses que emprendran les obres i que coneixem com són i com actuen (sempre són les mateixes); perquè correm el risc de refiar-nos de promeses que afirmen que serà una trajecte gratuït quan tots sabem que l’acabarem pagant via augment de preus de barrera a Palafolls, via pagament a través dels impostos per compensar “pèrdues”. Són cançons sabudes. Són les mateixes lletres i melodies un cop i un altre.

Nosaltres crèiem, i continuem creient, que el que cal és protegir el territori i posar-lo al servei dels qui l’habitem. Ho fem des de principis que portem a l’ADN: màxim respecte ecològic i sostenibilitat medioambiental i econòmica. Aquesta ampliació no resoldrà, per exemple, que la gent que va a Barcelona per autopista decideixi saltar-se el peatge de Palafolls quan vegi que li han augmentat el preu per pagar el cost de l’ampliació, amb el que aconseguirem un pa com unes hòsties, és a dir, cues de cotxes que se salten un peatge encarit circulant entre Lloret, Blanes i Palafolls carretera avall fins a Calella.

c-32_erc_blanes

Aquesta ampliació no respondrà tampoc a cap criteri d’eficiència durant els 6 o 7 mesos de fora de temporada d’estiu en què els qui habitem el territori ni se’ns acudirà fer un trajecte en arc: Blanes-C-32-Lloret. Qui de nosaltres no continuarà agafant la GI-682 per anar a Lloret o per venir a Blanes? No ens agrada gens, de fet ens repugna, que aquells que exploten el territori i ens obliguen a pagar infraestructures amortitzadíssimes al llarg dels anys, continuïn jugant als mateixos jocs sense que, com a mínim, els diguem prou. No volem aquest joc de concessions encobertes i de depredació innecessària del territori.

Però, això, nosaltres ho hem dit sempre. També quan, des del 2004 i encara el 2009, hem defensat models sostenibles de mobilitat entre Blanes i Lloret que, a més, miressin de resoldre realment la congestió del trànsit entre les nostres ciutats.

És per això que no volem l’ampliació. Potser ja no hi som, a temps. Però, el que no ens trauran és la convicció que hem de resoldre els problemes des del territori. Hem de ser capaços d’unir esforços i de no malbaratar energies. El dret a dir la nostra és propietat de nosaltres mateixos. Hem estat els primers a defensar a les institucions locals alternatives ben diferents a la que representa aquesta ampliació que farà arribar aviat excavadores als boscos del Vilar i als paratges veïns de Sant Pere del Bosc, l’Àngel i Les Alegries que ens estimem com si fossin nostres també.

Volem un Nou Blanes, sí, però ben ple del millor que sempre hem tingut: la gent, el territori natural i el dinamisme cultural i econòmic. Per això no juguem a aquest joc d’ampliacions que estan al servei de la gent que busca guanyar a costa del que calgui, no al servei de la ciutadania que habita el territori.

ERC de Blanes