Lliurament del Diploma de Lector als infants que participen en el projecte ‘Nascuts per Llegir’

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

La Biblioteca Comarcal de Blanes impulsa des de novembre de 2005 l’activitat Nascuts per Llegir, que té per objectiu promoure el gust per la lectura des del primer any de vida, creant un vincle afectiu entre els adults i els petits al voltant d’un llibre.

Al llarg d’aquests nou anys, també s’ha comptat amb la col·laboració d’altres institucions del municipi que han tingut cura dels nadons de 0 a 3 anys al considerar la lectura com un bon signe de salut. Per això, a banda del personal de la Biblioteca Comarcal, han participat infermeres, metges i pediatres dels ambulatoris.

En aquest sentit, un dels aspectes que es promou és l’adequat desenvolupament intel·lectual i emocional dels nadons, prenent la lectura com un vehicle fonamental pel seu creixement integral. A banda, els nens i nenes no tan sols acceleren el procés d’aprendre a llegir, sinó que també es fomenta el seu hàbit per la lectura.

Des dels seus inicis i fins ara han participat al projecte Nascuts per Llegir un total de 365 famílies per a les quals la Biblioteca Comarcal ha organitzat més d’una 70a d’activitats adreçades a la primera infància. Activitats com ara biblionadons, tallers, xerrades i posades en comú per anar adquirint majors coneixements i trametre’ls als fills.

Des de l’any 2012, per manca de finançament, no es van signar més convenis per continuar amb l’experiència. Malgrat aquesta circumstància, des de la Biblioteca Comarcal s’ha seguit treballant amb l’objectiu de continuar donant servei al públic de 0 a 3 anys.

llegir_3

55 Diplomes de Lectors i Lectores 2014

Coincidint amb l’inci de cada any es fa el lliurament dels Diplomes de Lectors i Lectores als nens i nenes que durant l’anualitat anterior ja han complert el topall màxim per participar en l’experiència: els tres anys d’edat. D’aquesta manera, el vespre d’ahir divendres es fer el lliurament d’aquests diplomes als 55 lectors i lectores que s’han graduat.

La regidora de la Biblioteca, Susana Ramajo, feia ahir divendres un balanç molt positiu de l’experiència per la qual considera que s’ha de seguir apostant: “És molt important, perquè des de petits se’ls incita a venir a la biblioteca, a saber escollir i escoltar. Això és el millor, perquè quan escolten un conte, la seva imaginació vola”.

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró, coincidia en la necessitat de seguir potenciant Nascuts per Llegir: “Promou l’hàbit de la lectura des del moment del naixement, i és una manera d’obrir la biblioteca per als nens i nenes que encara no estan ni escolaritzats. A més, a la biblioteca infantil poden trobar els contes de 0 a 3 anys, així com ‘El Racó dels Pares’, llibres seleccionats de la matèria ‘ser pares’”.

El lliurament de diplomes de Nascuts per Llegir es va fer a la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal, que estava plena de gom a gom. Unes 170 persones van omplir tant les cadires com les catifes que es van desplegar al terra perquè la canalla pogués estar més còmodament asseguda quan, posteriorment, es va fer la lectura del Conte de la Pau.

llegir_2

Conte de la Pau amb Àngels Bassas

Inicialment estava previst que l’Hora del Conte de la Pau que es va fer ahir a la tarda a la Biblioteca Comarcal de Blanes anés a càrrec de l’escriptora d’origen indi, Asha Miró que, per motius de salut, va haver d’excusar la seva presència. Qui finalment va encarregar-se de fer la lectura va ser una convidada d’honor, l’actriu Àngels Bassas, autora dels contes d’en Patatu, un personatge que es va inventar per entretenir al seu fill i altres nens mentre els acompanyava cada dia a l’escola i que finalment es van acabar editant i fins i tot prenent vida al teatre.

D’entre tota la col·lecció, Àngels Bassas va triar el conte Patatu i El Fals Sol, que va acompanyar de la música del Cant dels Ocells. La col·lecció d’històries té com a protagonista un personatge –en Patatu- que viu dalt de la muntanya i és pagès. Amb els seus amics, el mag Martí, en Pitxurrini, el Bibliotecari i els nens i nenes del poble, viu unes aventures quotidianes i divertides. La col·lecció de les seves històries, amb il·lustracions de Pedro Rodríguez, inclouen passatemps i un qüestionari sobre el text.