Blanes s’ha bolcat un any més en la Marató de TV3

Enlairament de globus / Olga Garsaball

Enlairament de globus / Olga Garsaball

Durant tots aquests dies, i especialment aquest darrer cap de setmana en què ha tingut lloc el programa televisiu solidari, Blanes s’ha bolcat en la organització d’un gran nombre d’activitats per recollir fons econòmics per la Marató de TV3, que enguany estava destinada a les malalties del cor.

Hi ha hagut més d’una quinzena d’iniciatives que han implicat centres educatius, escoles de dansa, entitats, empreses, departaments de l’Ajuntament de Blanes i establiments del municipi. Tots ells han bategat amb l’ajut de totes les persones que, amb les seves aportacions econòmiques, han fet possible que la recollida de diners hagi estat un èxit.

Marxa Popular amb 380 participants

Un dels actes més participatius ha estat la marxa popular que va organitzar ahir al matí l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, inclosa al cicle commemoratiu dels 50 anys que ha complert l’entitat. Per recaptar diners a favor de la Marató de TV3, el CAU també va organitzar d’altres activitats durant la tarda del dissabte.

Finalment l’entitat, que comptava amb el suport dels diners recollits a través d’altres esdeveniments que s’han fet a Blanes amb el mateix objectiu, ha aconseguir reunir un total de 3.312’65 €. Així va ser gràcies a la bona participació que va registrar la marxa popular d’ahir diumenge, on 350 persones i 30 gossos (hi havia inscripcions per a tots dos tipus de participants) van fer el recorregut d’uns 8 kilòmetres de distància.

D’altra banda, els monitors i membres de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa també van organitzar dissabte diverses activitats amb el mateix objectiu de recollir fons econòmics. Les unitats del CAU van preparar jocs i entreteniments per a totes les edats, entre els quals hi va haver un karaoke popular, així com actuacions musicals.

Marxa Popular / Jordi Roig

Marxa Popular / Jordi Roig

2.000 persones al Pessebre Vivent solidari amb la Marató

Dues de les entitats blanenques que han col·laborat en la recollida de diners lliurant el què van recaptar a l’AEiG Pinya de Rosa, han estat les Associacions de Veïns de Raval i Sa Carbonera. Ho han fet a través de les representacions del Pessebre Vivent de dissabte i diumenge. Entre tots dos dies, unes 2.000 persones van visitar el muntatge que es va allotjar al pati interior de l’Església Santa Maria.

Diversos veïns i veïnes, així com entitats de la vila, van sumar esforços per donar vida als coneguts personatges d’un pessebre. Si sumem els qui han tingut cura de diversos aspectes de la organització, així com els actors i actrius, cantaires i altres suports amb què s’ha comptat perquè tot sortís perfecte, es calcula que l’esdeveniment ha comptat amb la participació d’unes 150 persones. Petits i grans han donat vida a les escenes religioses del pessebre com ara el Portal de Betlem, la berenada dels pastors o bé els tres reis. Alhora, també hi havia representats antics oficis molt arrelats a la vila, com ara ferrers, esmoladors, espardenyers, pescadors i pagesos, entre d’altres.

Tot plegat amb una acurada ambientació que contribuïa de manera molt efectiva a traslladar-se a un pessebre a escala real que ha cobrat vida. Especialment aplaudida va ser una estança on diverses ballarines feien la dansa del ventre i oferien te verd amb menta. Per quart any consecutiu, s’ha pogut fer un tasteig de l’obra Pastors i Misteris, més coneguts com Els Pastorets de Blanes, que es representarà al Teatre aquest proper cap de setmana. Alguns dels seus personatges han ofert diversos quadres de l’obra formant part del pessebre.

Altres entitats que també han col·laborat han estat l’Esbart Joaquim Ruyra, l’Agrupament Escolta Pinya de Rosa, el Grup de Diables Sa Forcanera, l’Associació dels Manaies, la Parròquia Santa Maria i la Coral Infantil Sa Carbonera. També ho han fet les empreses i establiments Vivers Garden Tordera, Jardineria Coll, Agrícola Marcial, Bon Àrea, Forn de Pa Can Gironès, Restaurant la Balma, Cafeteria Poma Verda, La Casa Groga, Pastisseria Orench, Serralleria Lloret i Cafè El Teatre.

Cercavila amb figures militars amb els Manaies de Blanes

L’Associació Manaies de Blanes s’ha sumat enguany per primera vegada amb sengles propostes que es van fer la tarda del dissabte, aconseguint reunir una recaptació de 392’17 €. A aquesta quantitat caldrà afegir encara el què se seguirà recollint durant els propers dies a les guardioles que hi ha dipositades en diversos comerços que col·laboren amb la iniciativa.

L’esdeveniment d’aquest passat dissabte va començar a partir de les sis i es va allargar fins quarts de nou del vespre. Un total de 25 legionaris de l’entitat van protagonitzar una cercavila que va sortir des de la Casa de la Cultura i va fer un recorregut entre els barris del Control-Horta de la Perla, El Centre i Mas Enlaire.

Desfilada dels Manaies de Blanes / Jordi Calvete

Desfilada dels Manaies de Blanes / Jordi Calvete

Durant el trajecte, els Manaies van fer tres parades per oferir el seu espectacle amb figures i coreografies militars que s’ofereixen a la Setmana Santa. Els tres llocs on es va poder gaudir d’aquestes concentracions van ser la Plaça Solidaritat, la Plaça Onze de Setembre i el Carrer Sebastià Llorens, davant de l’ambultatori.

Paral·lelament, l’entitat també va organitzar una recapta solidària al llarg de tota la jornada del dissabte. Tothom qui va voler va poder contribuir a recrear el dibuix que identifica el logotip d’aquesta entitat: un casc de soldat romà. El dibuix estava imprès en sengles murals de 4 m2 dipositats a la Plaça Solidaritat i a la Plaça d’Espanya.

Es tractava que s’anessin dipositant monedes que, depenent del seu color i material, es van anar situant sobre les parts del casc més adequades per aconseguir una fidel recreació del casc. Els dos indrets on hi havia els murals van estar custodiats per dos legionaris durant tot el dia.

Mural / Ajuntament de Blanes

Mural / Ajuntament de Blanes

Enlairada de globus en forma de cor

Especialment espectacular ha estat la iniciativa que varen dur a terme ahir diumenge el professorat, pares i mares i alumnes del Col·legi Cor de Maria. A les 12 del migdia, des del Passeig de Mar arran de mar, van fer una multitudinària enlairada de globus de color vermell en forma de cor, en al·lusió a la malaltia a la que es dedica enguany la Marató de TV3.

L’activitat va aplegar centenars de persones al cèntric passeig, que van encarregar-se d’enlairar uns 1.000 globus que es van inflar per a la ocasió. Abans de fer-ho, una alumna del col·legi va fer la lectura d’un manifest elaborat per a la ocasió. El lema escollit per titular l’activitat d’aquest centre educatiu va ser Fem volar el cor per la Marató de TV3.

Per poder participar, calia comprar un tiquet al preu de 3€ els dies abans, o bé el mateix dia al Passeig de Mar. A través d’aquesta iniciativa, a la qual es van afegir altres activitats aquest passat diumenge, el centre escolar ha aconseguit recollir un total de 1.411 €.

Tastos de Cuina Internacional Solidaris

Molt a prop del lloc on es va fer la marxa popular de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, al costat de l’escenari del Banc dels Músics del Passeig de Mar, també va tenir lloc ahir al matí una altra activitat que, en aquest cas, es feia per tercer any consecutiu. Es tractava de participar en un tastet de cuina internacional que organitzava l’Oficina de Català de Blanes, presentada com una Fira Gastronòmica.

Un total de 27 alumnes i voluntaris lingüístics van cuinar plats representatius dels seus països d’origen i els van vendre per porcions al preu simbòlic d’un euro. En total, s’han aconseguit recollir 315 € a base de proposar aquest viatge gastronòmic arreu del món que et podia portar a Rússia, Colòmbia, el Marroc, Argentina o a la República Dominicana, a banda d’altres destinacions culinàries situades més a prop.

Llibres que curen a la Biblioteca Comarcal

Dissabte passat va culminar l’activitat que s’ha estat fent a la Biblioteca Comarcal de Blanes des del passat 17 de novembre. Es tractava de la tercera edició dels ja coneguts Llibres que curen. Al haver allargat l’activitat durant més dies, enguany ha estat la vegada que s’ha aconseguit recaptar la quantitat econòmica més elevada: 342’79 €.

La mecànica era fàcil i senzilla pel públic que hi ha volgut contribuir: tan sols calia acostar-se a la biblioteca i triar i remenar a la recerca d’aquells llibres que més els agradés en la taula que ha estat exposada al vestíbul. Cada llibre es venia al preu simbòlic d’un euro, o bé l’aportació que el comprador volgués fer, que es dipositava en una guardiola gegantina.

Es tractava de llibres de segona mà que provenen de donacions que es fan de manera periòdica en aquest equipament. En el seu moment no es van poder incorporar al fons bibliogràfic per criteris estrictament tècnics, però de ben segur han garantit passar una estona entretinguda a la recerca de títols i/o autors preferits, així com la seva posterior lectura.

 Altres iniciatives

Una de les activitats més veteranes que no falta mai a Blanes en motiu del programa televisiu solidari és la que es presenta sota el títol Dansa per la Marató. Organitzat per l’Escola de Dansa Daina, aquest ha estat el 12è any que ha tingut lloc el festival artístic, que en les seves darreres edicions s’ha allotjat al Teatre de Blanes.

En aquesta ocasió, han participat les escoles de dansa Daina, Esclat, Míriam Beltrán, i Dani Candela, així com l’Associació Elancé, l’Esbart Joaquim Ruyra, la Casa de Andalucía de Blanes, l’Associació del Country, Gym Forum Fytness i el grup The Croket’s Crew. Cadascun d’ells es van encarregar d’oferir una representació de diversos tipus de balls la tarda d’aquest passat diumenge. Les entrades es venien al preu de 8€ i 10€, que han ajudat a poder fer una excel·lent recaptació econòmica.

L’altra entitat que també fa uns quants anys que organitza activitats per a la Marató de TV3 és Rotaract Club Es Portell, que ahir va celebrar la cinquena edició de la seva ja coneguda Tómbola Solidària durant tot el dia, des de primera hora del matí i fins al vespre. Per la seva banda, les escoles Mossen Joan Batlle i Sa Forcanera van fer el passat divendres una marató de jocs i una cursa; i el centre per a la tercera edat Residencial Blanes va celebrar el dia cinc una xocolatada que va comptar amb la participació dels familiars dels residents.

Per últim, diversos comerços i establiments també han contribuït a recollir diners pel programa televisiu solidari. El Centre Clínic Veterinari Mireia Balliu ha fet Fotografia’t amb la teva mascota, i ha penjat les fotografies que s’ha fet la gent amb el seu animal de companyia amb una donació de 3€ en un arbre de Nadal solidari. Per la seva banda, la Cafeteria Casa Oliveras ha ingressat la recaptació que va fer ahir en cafès i infusions al compte de la Marató de TV3.