Blanes farà una inversió de 832.000 euros en pavimentació a partir del mes de desembre

Acésa la nova Escola Sa Forcanera / Cedida

Acésa la nova Escola Sa Forcanera / Joaquim Llorens

El proper mes de desembre està previst que comencin els treballs per millorar diversos punts d’arreu del municipi tant pel que fa a la pavimentació dels carrers en la seva totalitat, com per a la reducció de barreres arquitectòniques.

L’Ajuntament de Blanes té previst fer una inversió valorada en 832.295 eueros que incidirà en diversos carrers d’arreu del municipi després de tres anys que no s’havia fet una campanya d’asfaltatge al municipi. Els treballs de pavimentació, sense comptar els que incidiran en la millora de l’accessibilitat, abastaran una superfície total de 21.466 m2.

Els treballs compten amb un termini d’execució de tres mesos, i compten amb tres principals eixos d’actuació. D’una banda, es renovarà pràcticament tot el recorregut de l’Avinguda Europa, un dels vials més destacats de Blanes. Això és no tan sols perquè enllaça des de la carretera GI-600 de Blanes a Tordera fins el centre del municipi travessant la GI-582 -la carretera d’accés a la Costa Brava-, sinó també perquè durant els darrers anys ha esdevingut pràcticament en el principal vial d’entrada a la vila, el què connecta més ràpidament amb al centre i les platges.

La segona actuació destacada té a veure amb el nou edifici de l’Escola Sa Forcanera, al barri de Mas Enlaire, actualment en construcció, però amb la perspectiva que l’any vinent ja entri en funcionament. S’ha tingut en compte aquesta circumstància, i per això es pavimentarà l’accés que hi ha per l’Avinguda de la Pau, així com la seva connexió amb la Plaça Onze de Setembre, on estan ubicats els barracots on fan classes els seus alumnes.

Avinguda Europa / Joaquim llorens

Avinguda Europa / Joaquim llorens

Per últim, el tercer gruix d’actuacions que es duran a terme són totes aquelles que tenen a veure amb millorar l’accessibilitat dels vianants i la reducció de les barreres arquitectòniques. Val a dir que, del total de 832.295’25 € en què estan valorats els treballs, un 20% es destinaran a aquest àmbit. S’han buscat circuits lògics que siguin més concorreguts per les persones afectades, així com reforçar el màxim nombre possible d’enllaços en la zona turística.

En aquest sentit, es treballarà principalment en el Carrer Anselm Clavé en el seu eix de nord a sud (Carrer Illes Balears, Avinguda de l’Estació i Carrer Montserrat), així com als Pins i S’Abanell. En aquesta darrera zona s’incidirà en diversos trams de l’Avinguda de Madrid, així com de l’Avinguda Mediterrani. Una altra zona on s’eliminaran barreres arquitectòniques serà al llarg d’un altre dels vials que també s’utilitza per entrar a Blanes: l’Avinguda Joan Carles I.

Per últim, pel que fa a d’altres carrers on també s’actuarà per fer la nova pavimentació, estan localitzades a la franja marítima (Plaça Catalunya, Passeig Marina, Passeig de S’Abanell i Carrer Mercè Rodoreda), així com en diversos vials repartits arreu del municipi: Avinguda Catalunya, Avinguda Francesc Macià, Carrer Pedreres, Carrer Esperança, Carrer Valldolig, Carrer Barcelona, etc. El nou asfaltat es farà al llarg de tot el carrer, no amb reparacions puntuals com s’ha hagut de fer fins ara i en els darrers anys.

Obres de pavimentació i accessibilitat valorades en 832.000 euros

Els treballs que es faran durant els tres propers mesos formen part d’un projecte global de prop de dos milions d’euros: 1.938.689’81 €, que inclouen tant pavimentació com eliminació de barreres arquitectòniques. D’aquest total, l’Ajuntament de Blanes ha destinat 619.767’81 € per fer la 1a Fase del projecte, que inclou aquells vials i trams de carrers que s’han prioritzat en funció dels què presenten més mal estat, o bé perquè hi passa un major volum de vehicles en relació a la resta.

Foto: JFG

Foto: JFG

Un total de 7 empreses van concórrer al concurs, que finalment s’ha adjudicat a una UTE (Unió Temporal d’Empreses) formada per Aglomerats Girona i AMSA. El concurs que s’ha fet no ha destriat l’adjudicatari perquè hagi presentat un millor preu, sinó atenent a l’empresa què ha presentat el compromís de fer el nombre més elevat de vials –tant de pavimentació com d’eliminació de barreres arquitectòniques- pel mateix import de sortida.

En aquest sentit, a banda dels vials que era obligatori realitzar amb el preu de sortida del concurs, la UTE guanyadora també actuarà en tota una sèrie de carrers valorats en 212.527’44 €, per la qual cosa la inversió total estarà valorada en 832.295’25 €. Perquè les empreses que han concorregut al concurs poguessin preparar millor les seves propostes a presentar, l’Ajuntament de Blanes ja va exposar una documentació on es distingien les Obres Obligatòries i les Obres Addicionals, totes elles incloses al projecte global valorat en prop de 2 M€.

Finançament dels treballs de pavimentació, accessibilitat i altres millores

Abans que es posin en marxa el mes vinent les obres abans descrites, a finals d’estiu ja es van destinar 57.981 euros en fer reparacions puntuals urgents en paviments. En aquesta primera actuació s’ha reparat una superfície aproximada d’uns 1.000 m2 en un total de 63 carrers diferents d’arreu del municipi.

Si afegim el cost d’aquestes reparacions als 620.000 euros que es destinaran ara per a la pavimentació i l’accessibilitat (valorades en 832.000 euros), així com als 21.700 que són necessaris per a la direcció d’obres, tot plegat suma un cost de prop de 700.000. Per poder-ho afrontar, es compta amb quatre fonts de finançament.

La major quantitat, 346.354 euros, provenen del Pla Especial d’Inversions Sostenibles 2014 de la Diputació de Girona. D’altra banda, 287.881 euros són aportacions del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural de la Diputació de Girona dels anys 2013 i 2014 (amb sengles quantitat de 92.702 i 195.178 euros, respectivament). Finalment, els 65.446 euros restants és finançament propi de l’Ajuntament de Blanes.