El Pla d’Emergències del Concurs de Focs de Blanes clou les Jornades de Seguretat Pública de Catalunya

pouy1El Pla de Seguretat i Emergències del Concurs de Focs d’Artifici de la Costa Brava que es fa a Blanes va cloure les Jornades sobre el Sistema de Seguretat Pública de Catalunya que es van celebrar el pasat dijous a les escoles de Policia de Catalunya, Bombers i Protecció Civil, a Mollet del Vallès.

Es tractava de la segona sessió, que també va analitzar el Mercat de Música Viva de Vic, després que a la primera jornada del 25 de setembre es va tractar el Carnaval de Sitges i la Fira de Teatre de Tàrrega. Totes dues sessions s’han allotjat a l’ISPC, a les dependències on hi ha les Escoles de Policia, Bombers i Protecció Civil de Catalunya.

La ponència de Blanes la va encapçalar el responsable del Pla de Seguretat i Emergències del Concurs de Focs, el cap de Protecció Civil Josep Lluís Pouy. Per completar tots els aspectes que contempla el pla, també van intervenir el cap de la Policia Local de Blanes, l’inspector Joan Garcia; el cap de Seguretat Ciutadana de l’ABP de la Selva Litoral, el sergent Santi Serra; el cap del Parc de Bombers de Lloret de Mar, Josep Salmoral; i el coordinador d’Operacions de la Unitat d’Intervenció i Suport del SEM, Alberto Anguera. Completaven l’extensa delegació blanenca l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, qui també va intervenir al llarg de la sessió.

Jornades dirigides a càrrecs electes i tècnics municipals

Les Jornades sobre el Sistema de Seguretat Pública de Catalunya que se celebren des de fa set anys tenen l’objectiu d’aprofundir en el coneixement d’aquest aspecte per tal de crear sinergies que facilitin la col·laboració en qüestió de seguretat i emergències entre els cossos d’aquest àmbit i els representants i tècnics municipals. Per aquest motiu, estan adreçades a càrrecs electes i tècnics municipals, havent comptat aquesta segona sessió celebrada ahir amb prop d’un centenar d’assistents.

pouy2

Enguany, les jornades han abordat la gestió i la coordinació integral dels diferents àmbits d’actuació de l’emergència, en base a esdeveniments reals de diferents municipis de Catalunya. Per això, les dues sessions han tingut un caràcter eminentment pràctic i s’han analitzat els dispositius organitzatius i de seguretat de destacats esdeveniments d’arreu del país.

El dispositiu del Concurs de Focs de Blanes, únic a l’estat espanyol

Durant la cloenda de les jornades, que van encapçalar la directora de l’ISPC, Núria Aymerich, i el director general de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, Jordi Aurich, tos dos van destacar la importància del coneixement i la prevenció. En aquest sentit, Aurich també va remarcar en relació al Pla de Seguretat i Emergències de Blanes que el seu dispositiu és únic a l’estat espanyol i, per tant, és un exemple molt a tenir en compte no tan sols a Catalunya.

El què el fa singular és que, per garantir la seguretat del gran nombre de públic que mou el principal ingredient de la Festa Major de Blanes es redacta el Pla d’Autoprotecció, d’àmbit nacional, i el Pla de Seguretat i Emergències, d’àmbit estatal, ja que l’esdeveniment inclou la manipulació d’explosius. Aquest 2014, per quarta edició consecutiva, s’han aplicat les mesures del Reglament de Pirotècnia i Cartutxeria, després que la obligatorietat a l’estat va entrar en vigència tot just l’any passat.

Una d’aquestes noves mesures és que els efectes pirotècnics no poden superar un màxim de 180 mm de calibre en funció de la distància que es llencen i en relació a on estan situats tant el públic com les edificacions. Cal recordar que al concurs de Blanes s’havien arribat a disparar efectes que mesuraven fins a 400 mm de calibre. El què no ha disminuït és la càrrega explosiva, que cada nit pot arribar a voltar entre els 1.000 i els 1.700 quilos de material.

D’altra banda, es tracta d’un pla multidisciplinari, ja que hi participen efectius de diversos cossos de seguretat i emergències, tal i com va quedar palès ahir durant les jornades. Això fa que pugui ser aplicable en casos molt extrems on faci falta la intervenció de diversos especialistes.

Un pla que mobilitza cada nit prop de 200 efectius policials i sanitaris

El Pla de Seguretat i Emergències mobilitza cada jornada en què es fa el Concurs Internacional de Focs d’Artifici entre 150 i 200 efectius: agents policials, bombers, tècnics sanitaris, equips de suport d’emergència i de logística. Tot això sense comptar els recursos materials, amb vehicles terrestres i aquàtics d’emergència que inclouen entre 10 i 12 ambulàncies cada nit. Tots ells s’estructuren en diversos grups d’actuació per controlar i tenir coberts tots els possibles riscos.

seguretat_focs2El dispositiu està format pel Grup d’Ordre, on hi ha Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Seguretat Privada. També hi ha el Grup Sanitari, amb el Servei d’Emergències Mèdiques, el Consorci Sanitari de Catalunya, Creu Roja, el Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme municipalitzat i la col·laboració de SERVIMED. Per la seva banda, al Grup d’Intervenció hi ha els Bombers de la Generalitat, i en el Grup Logístic diversos efectius que vetllen per la instal·lació de tanques, l’avituallament, el tancament de l’enllumenat públic i altres detalls.

Respecte l’especialització i el renom que ha arribat a assolir el Pla de Seguretat i Emergències de Blanes en tots els nivells, el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, s’ha mostrat taxatiu: ”En el nostre àmbit hi ha una màxima que diu que ‘la seguretat és la base de l’èxit de qualsevol esdeveniment’. Blanes ha fet seva aquesta dita i l’aplica des de fa molt de temps”.

Per introduir la ponència del Pla de Seguretat i Emergències del Concurs de Focs d’Artifici es va projectar un vídeo elaborat amb imatges del Servei de Comunicació de l’Ajuntament de Blanes. Per a la producció d’aquest vídeo s’ha comptat amb el suport de diversos particulars que van contribuir que fos possible.