Tret de sortida de la Festa Major amb el pregó d’en ‘Falet’, veí de Blanes que aviat farà 105 anys

Joaquim Illas i Josep Marigó / Foto: Quim Llorens

Joaquim Illas i Josep Marigó / Foto: Quim Llorens

Aquesta tarda s’ha donat el tret de sortida de la Festa Major de Santa Anna amb el pregó a càrrec de Joaquim Illas i Illas –conegut com en Falet-, un veí de Blanes que d’aquí a sis dies, quan se celebra el dia central del cicle festiu, complirà 105 anys. L’acte s’ha hagut de traslladar al Teatre per la pluja que ha fet acte de presència.

Precisament per aquest motiu, a causa de la gran quantitat de públic que s’ha quedat sense poder presenciar el pregó -ja que l’aforament del Teatre és inferior al què pot enquibir la Plaça dels Dies Feiners-, l’Ajuntament de Blanes ja ha avançat que està previst que el pregó es repeteixi un altre dia. El canvi d’ubicació ha suposat que l’inici del pregó s’hagi retardat una hora aproximadament però finalment, amb un Teatre ple a vessar i amb tots els regidors i regidores de l’Ajuntament presents dalt l’escenari, s’ha pogut començar.

L’alcalde de Blanes s’ha referit al pregoner d’aquest 2014 presentant-lo com una persona coneguda i estimada per tothom. També ha recordat que des de fa 10 anys és un dels col·laboradors de la secció d’imatges de l’Arxiu Municipal. Per això, ha reconegut el treball altruista i abnegat de totes aquelles persones que, com en Falet, fan possible seguir recuperant dia a dia gran part de la història quotidiana de la vila.

Un segle de vida recordat durant mitja hora

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

El pregó de Joaquim Illas ha estat farcit d’anècdotes i detalls de la història de Blanes viscuts en primera persona per aquest avi centenari que al principi ha afirmat convençut: «El passat que jo recordo no fou pas millor que aquest meu present regalat. Tot i els problemes i els moments tristos que sempre hi ha a la vida, el balanç és altament positiu. A la vida, si vas pel bon camí, te’n surts!». La seva longevitat l’ha permès ser testimoni de fets importants de la nostra història, que ha recordat a l’hora que ho salpebrava amb trets de la seva manera de ser: «M‘agrada molt caminar, i veure amb els meus ulls com és el dia a dia del poble».

Respecte quin moment de la història creu que ha estat el millor, en Falet ho té molt clar: «Jo em quedo amb el Blanes d’ara, perquè les persones tenen un benestar que abans era impensable. Abans, la crisi era permanent ! Això si, abans potser es vivia més tranquil: ‘pobrets i alegrets’ que en dèiem». En aquest sentit, ha donat a conèixer molts detalls de la seva vida personal, lligada als canvis viscuts a Blanes. De què va treballar, com es divertia quan era petit i en la joventut i el fet destacat que la seva família va ser la primera de la població en muntar una botiga tipus autoservei l’any 1968.

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

En Falet ha compartit alguns dels seus secrets per poder arribar a depassar la centúria: «Jo sopo aviat i vaig a dormir d’hora, perquè m’aixeco cap a tres quarts de set, esmorzo i a mig matí vaig a caminar (…) Caminar i menjar sa, poc i bo, sobretot verdures, algún serrà a la brasa o peix a la planxa que també m’agrada i, fins i tot de tant en tant: una copeta de vi negre. Això si, ha de ser bo! A quarts de vuit ja he sopat i a tres quarts de deu ja dormo».

Cap al final del pregó, Joaquim Illas ha explicat que actualment col·labora amb l’Arxiu Municipal, intentant posar noms de persones i llocs a les imatges que hi ha dipositades en fons i ajudant amb el seu testimoni a deixar per escrit anècdotes i curiositats de Blanes i la seva gent.

Abans que una llarga ovació tanqués el discurs d’en Falet, ha regalat tothom amb un darrer consell: «Al a vida no s’ha de tenir por als nous reptes, ni als canvis. Això si, les coses s’han de fer ben fetes, sin prisa pero sin pausa, pensant molt bé allò que has de fer». El tancament definitiu l’ha fet recitant la poesia La terra de xauxa, d’Antoni Bori i Fontestà.

Al seu terme, com no podia ser d’una altra manera, s’ha complert una de les tradicions més nostrades del municipi. L’alcalde ha lliurat a Joaquim Illas una reproducció de la Font Gòtica, la més alta distinció que concedeix l’Ajuntament de Blanes, reservada tan sols als regidors i regidores que deixen el seu càrrec, així com als ciutadans i ciutadanes que han fet un destacat servei al municipi, com és en aquest cas fer el pregó de la Festa Major.

Actuació de Quim Masferrer i altres ingredients del diumenge

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

Després del pregó, hi ha hagut l’esperada actuació de l’actor selvatà Quim Masferrer, més conegut com a El Foraster pel programa que presenta a TV3. Si bé actualment se’l reconeix sobretot per aparèixer a la televisió, Quim Masferrer ha demostrat una vegada més que és un tros d’actor amb una dilatada trajectòria teatral, utilitzant el tradicional to humorístic que utilitza al seu programa.

L’actor s’ha posat el públic de Blanes a la butxaca amb el mateix estil que tants adeptes i seguidors l’han fet guanyar, perquè ho ha fet d’una manera còmplice, rient al seu costat de casos i coses que als blanencs els fa especial gràcia. En aquest sentit, avui els qui l’han ajudat principalment a anar filant el seu discurs han estat els 21 membres del consistori, acabant amb l’alcalde.

El programa d’actes d’avui diumenge s’ha tancat al vespre, amb una actuació de l’Esbart Joaquim Ruyra que també s’ha allotjat al Teatre. L’esbart ha ofert l’espectacle Nit de Dansa i Música ballant amb la música en directe que ha tocat la Cobla Sabadell.

Billar i futbol platja

 

Foto: JFG

Foto: JFG

La jornada d’avui s’ha encetat disputant-se el XII Trofeu Festa Major de Billar, que ha enfrontat jugadors del Casal Benet Ribas i del Club Billar Blanes en diverses partides jugades en la modalitats de lliure i a tres bandes en una vetllada molt animada i participativa. La competició s’ha allotjat al local del CB Blanes, al Primer Casino.

Seguint dins l’àmbit esportiu, al llarg del matí i fins la tarda s’ha continuat disputant a la platja del centre el Torneig de Futbol Platja que va començar ahir dissabte i que ha culminat amb l’entrega de trofeus. A la tarda, el Passeig de Dintre ha allotjat la XI Trobada de Puntaires, que ha aplegat 122 participants d’arreu de Catalunya.