Blanes ret homenatge al fotoperiodista Joaquim Robert

Joaquim Robert i Ruiz / Foto: JFG

Joaquim Robert i Ruiz / Foto: JFG

Casa Saladrigas ha viscut avui a la tarda un emotiu homenatge al fotoperiodista blanenc Joaquim Robert (1936-2013). Amb motiu del primer aniversari de la seva defunció, s’ha recordat la seva figura a través de les passions que el van moure al llarg de la seva vida, i s’ha inaugurat una exposició organitzada per l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC) amb el suport de l’Ajuntament de Blanes.

La presidenta de l’AFIC, Glòria Sánchez, s’ha encarregat de conduir l’homenatge que, en la seva primera part, ha comptat amb la participació de diverses persones que han recordat Joaquim Robert des dels diversos àmbits en què el van conèixer i han compartit vivències i experiències amb el nombrós públic assistent. Així, han participat Josep Marigó, alcalde de Blanes; Josep Maria Padern, soci fundador de l’AFIC; José Luis Yubero, secretari esportiu del Club Vela Blanes; Elisa Sola, cap de l’Oficina de Català; i Toni Reyes, cap de l’Arxiu Municipal i familiar de Joaquim Robert.

Les diverses passions de Joaquim Robert

Glòria Sánchez s’ha encarregat de llegir l’escrit que havia preparat per a la ocasió qui va ser soci co-fundador de l’AFIC, Josep Maria Padern, juntament amb Joaquim Robert. Va ser precisament la passió i entusiasme per la fotografia que compartien la que va moure’ls a tots dos a posar en marxa l’entitat als anys 60. L’homenatjat va ser tresorer de la primera junta i vocal fins més enllà de 1973, i com a membre actiu va exercir de professor en cursets i va participar en multitud de concursos, tant de fotografia com de cinema amateur.

homenatge_robert

Foto: Ajuntament de Blanes

El secretari esportiu del Club Vela Blanes, José Luis Yubero, s’ha encarregat de ser el testimoni d’una altra de les passions de Joaquim Robert: l’esport marítim, del qual va ser durant gairebé dues dècades jutge de regates. Va exercir al Club Nàutic d’Arenys de Mar però, sobretot, al Club Blanes. Yubero, que ha fet l’aportació més emotiva, parlant des del cor, ha recordat l’estreta relació que sempre va mantenir amb qui li va fer de professor en el món de la vela, més tard va ser-ne col·laborador i sempre amic, a qui s’ha referit que va ser com el meu segon pare.

La directora de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola, ha compartit els moments viscuts amb el protagonista de la vetllada –més present que mai en la memòria de tothom- recordant primer la seva etapa com alumne a les classes de català per a adults. Posteriorment, Joaquim Robert va continuar col·laborant amb el servei participant com a Voluntari per la Llengua, ajudant a nou vinguts a perfeccionar l’idioma en diverses edicions de la campanya, a la qual no faltava mai com a fotògraf.

El torn de parlaments l’ha tancat el cap de l’Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes, qui ha parlat de la donació de gairebé 5.000 imatges que va fer Joaquim Robert a aquest servei. Això va permetre -juntament amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de TV Blanes-, que l’Ajuntament li dediqués una exposició monogràfica titulada Periodisme i Societat a la Costa Brava Sud. El Blanes de J.Robert, 1960-1975.

Els parlaments s’han tancat amb el lliurament de sengles distincions que han estat rebudes per la vídua de Joaquim Robert, Josefina Valent, i la seva filla, Josefina Robert, que estaven acompanyades avui per bona part de la família.

Exposició “En Quim a l’Objectiu”

 

Foto: Joaquim Robert

Foto: Joaquim Robert

L’homenatge per recordar la figura de Joaquim Robert s’ha tancat amb la inauguració d’una exposició on la imatge és l’eix central. Presentada sota el títol En Quim a l’Objectiu, recull diverses instantànies del fotoperiodista, protagonista per fi després d’ajudar a ser-ho a milers de persones al llarg de la seva vida a través de la seva càmera. Precisament el cartell que encapçala l’exposició és un collage fotogràfic amb centenars d’instantànies que ajuden a configurar un elaborat fotomosaic que forma la imatge de Joaquim Robert.

Organitzada per l’AFIC amb el suport de l’Ajuntament, per muntar-la s’ha comptat amb els arxius de Joaquim Robert, ja que la família ha facilitat la recuperació i obtenció de moltes de les imatges que s’hi recullen. També n’han cedit diversos amics del fotoperiodista que han col·laborat.