Moció de CiU de Blanes de suport a les comunitats de propietaris davant els impagaments dels bancs

Foto: Blanesaldia

Foto: Blanesaldia

Text de moció que presentarà demà el grup municipal de CiU de Blanes durant el ple del mes de juny

Atès que la morositat de moltes comunitats de propietaris ha crescut de forma considerable en els darrers anys, per una banda, per la dificultat econòmica d’alguns propietaris per poder fer front a les despeses comunitàries, però, per una altra banda, per les quotes pendents de pagament de les entitats financeres i tercers adquirents a l’esdevenir propietaris de pisos.

Atès que el sector bancari deu 256 milions d’euros a les comunitats de propietaris pel fet d’haver-se quedat amb la propietat de molts pisos per l’impagament de la hipoteca per part dels seus propietaris.

Atès que el dret de propietat d’un immoble sotmès al règim de propietat horitzontal, atorga la capacitat d’exercir determinats drets i l’obligació de complir amb diferents obligacions, entre les quals es troba l’obligació de fer front a les despeses comunitàries que li corresponguin, segons el previst a l’article 9 de la Llei de Propietat Horitzontal.

Atès que l’acumulació d’impagaments de quotes, tant ordinàries com extraordinàries, dificulta enormement el dia a dia de moltes comunitats de propietaris, posant-se en risc el manteniment i rehabilitació dels serveis i elements comuns.

Atès que el problema resideix no només en el fet que les entitats bancàries quan esdevenen propietàries d’un pis no es responsabilitzen de les obligacions envers la comunitat de propietaris, sinó que també hi ha pendents totes les quotes meritades durant tot el procediment hipotecari, de les quals ningú no se n’ha fet càrrec. És més, en alguns casos les entitats bancàries un cop són propietàries no inscriuen en el registre la seva titularitat, fet que provoca una tasca d’investigació de les comunitats de propietaris per conèixer el nou titular de l’habitatge i poder-li reclamar el deute.

Atès que des de l’inici del procediment hipotecari fins que s’interposa la corresponent reclamació judicial del deute per part de la comunitat de propietaris poden transcórrer dos o tres anys, temps en el qual es segueixen meritant quotes impagades i generant dificultat a la resta de veïns de la comunitat.

Atès que no podem permetre que, per una banda, s’executin hipoteques per quotes impagades a favor de les entitats bancàries, i per una altra banda, es deixen d’atendre les quotes de comunitat per part de la banca provocant així un greu perjudici a les comunitats de propietaris.

Atès que el procediments de reclamació d’impagats topen, en molts casos, amb dificultats d’execució en els Tribunals de Justícia.

Per tot això, el Grup Municipal de Convergència i Unió de l’Ajuntament de Blanes, proposa al Ple l’adopció dels següents acords:

Primer.- Instar als bancs el pagament de les despeses de comunitat dels habitatges de la seva propietat o que hagin adquirit la titularitat després d’una execució hipotecària, en aplicació de la Llei 49/1960 de propietat horitzontal.

Segon.- Instar al Govern espanyol a realitzar les modificacions normatives necessàries per tal de garantir el pagament dels deutes a les comunitats de propietaris procedents d’habitatges afectats per execucions hipotecàries:

– Realitzar les modificacions pertinents en la Llei Hipotecària per tal que no es pugui dur a terme la inscripció de la titularitat de la finca fins que no s’hagin cancel•lat les despeses de comunitat en els supòsits en els quals l’habitatge o local es trobi en un règim de propietat horitzontal.

– Realitzar les modificacions legals pertinents per eliminar la possibilitat de dispensar al venedor d’adjuntar certificació econòmica de corrent de pagament de les despeses de Comunitat en l’atorgament d’escriptura de compra-venda,

– Reforçar les mesures d’informació i comunicació de les quotes pendents de pagament, del canvi de titularitat d’habitatges en règim de propietat horitzontal i de garantia del pagament de les quotes, tals com per exemple:

– Remetre ofici per part del Jutjats a la comunitat de propietaris a l’inici d’un procés d’execució hipotecària per a conèixer a aquesta data quina quantitat es deu en concepte de quotes de comunitat.

– Comunicar per part del Jutjat a la comunitat de propietaris a favor de qui s’ha produït l’adjudicació, per tal que tingui coneixement del nou titular i se li remeti el saldo pendent per a la seva cancel•lació.

– Incrementar el termini legal pel qual el nou adquirent de l’immoble ha de respondre de les quotes de comunitat pendents de pagament de l’anterior propietari, a 5 anys, declarant aquest deute crèdit preferent per davant de qualsevol, fins i tot, de l’hipotecari.

Tercer.- Donar trasllat d’aquests acords als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern espanyol, al Banc d’Espanya, a l’Asociación Española de Banca, a la Asociación de usuarios de servicios bancarios (AUSBANC) i a la Dirección General de Registros y del Notariado, i a la Direcció de les oficines de les entitats bancàries de la nostra ciutat.