Homenatge a Joan Maragall a l’ermita Sant Francesc de Blanes

Un matí plujós no ha impedit que avui Blanes s’hagi sumat als actes del 150 aniversari del naixement del poeta Joan Maragall, que es compleix avui.

Ha estat a l’ermita Sant Francesc a Cala Bona, on l’entitat Associació Estimem els Ermites, organitzadora de l’homenatge a Maragall, ha presentat la restauració de la teulada de l’ermita així com de la façana que també ha estat pintada.

A l’espai situat davant l’ermita s’han concentrat un centenar de persones. Després de la presentació de l’acte, s’ha obsequiat amb un record a dos familiars del poeta, nét i besnét, que han assistit a l’acte.

 

El regidor d’Hisenda, Joan Burjachs, i una representant d’Estimem els Ermites, han dirigit unes paraules de benvinguda als assistents i de record a Joan Maragall.

Tot seguit, el Cor de Cambra Sota Palau de Blanes, dirigit per Josep Maria Guinart, ha intervingut amb un repertori amb peces com L’Empordà i Tot baixant de la drecera, amb lletra de Joan Maragall.

Degut a la pluja, els integrants del cor han hagut de cantar a l’interior de l’ermita, la qual cosa ha impedit apreciar en la seva plenitud els temes interpretats.

El rapsode Salvador Roca ha recitat algunes de les poesies de Maragall, com la que va escriure l’estiu de 1906 a Blanes, precisament a la platja de Sant Francesc i que ha quedat immortalitzada amb una placa de ceràmica commemorativa de l’Any Maragall.

El descobriment de la placa ha anat a càrrec de les autoritats municipals i de representants de la família Maragall,  Genís Maragall (nét del poeta), Martí Maragall (besnét) i els rebesnéts.

 

 

 

 

 

 

 

Tot baixant per la drecera

Tot baixant per la drecera

he vist un arbre rosat:

ametller que presumies,

un altre se t’ha avançat.

 

De massa matiner que era

ara em veus tan despullat:

les glaçades d’aquests dies

totes les flors m’han llevat.

 

Ara veig que no tens culpa:

ametller, que Déu te guard,

que sens tu la bona nova

no m’ho hauria semblat.

Joan Maragall

 

Text, i edició: José Fernández – Fotos: JFG i Aitor Roger