Blanes posa en marxa el servei de vigilància de platges amb 22 efectius i tres llocs de socors

Membres del servei de vigilància de les platjes, acompanyats per l'alcalde Josep Marigó i el regidor de Manteniment Josep Manel Verde

Membres del servei de vigilància de les platjes, acompanyats per l’alcalde Josep Marigó i el regidor de Manteniment Josep Manel Verde

Aquest migdia l’alcalde de Blanes, Josep Marigó; el regidor de Protecció Civil, Josep Manel Verde; i el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, han presentat les principals novetats i característiques del Servei de Vigilància, Salvament i Control de les platges d’aquest estiu 2013, que ha entrat en marxa avui.

El servei estarà en funcionament del 15 de juny al 15 de setembre en horari ininterromput de 10:30 a 18:30 h i amb dues temporalitats. La temporada baixa que compta amb dos períodes, del 15 al 30 de juny i del 9 al 15 de setembre, i la temporada alta, de l’1 de juliol al 8 de setembre.

Per oferir aquest servei, es compta amb un total de 22 socorristes (tres menys que l’any passat) repartits en funció de les necessitats de servei als tres llocs de socors fixes del municipi: Sant Francesc (Cala Bona), Blanes Centre i S’Abanell, així com a través de set torres i cadires de vigilància.

Durant la temporada baixa hi haurà 16 socorristes en servei, i a la temporada alta se n’hi afegiran sis més. A banda dels 22 socorristes, també formen part del contingent el cap i l’auxiliar de Protecció Civil, sumant un total de 24 efectius. També es compta com a mitjà aquàtic amb una embarcació semirígida amb motor fora borda de 175 CV per a la vigilància, salvament i rescat.

Bandera informativa de l'existència de meduses a prop de les platges

Bandera informativa de l’existència de meduses a prop de les platges

A banda del servei sanitari i de vigilància, una de les funcions diàries és encarregar-se de senyalitzar si l’estat de la mar és apte per al bany a través de tres banderes: verda, quan el bany està permès.La bandra groga informa que cal tenir precaució a l’hora de banyar-se i la vermella adverteix que el bany està prohibit per a tothom. A Blanes també hi ha una quarta bandera que, en aquest cas, senyalitza la presència de meduses.

Reforç de desfibril·ladors amb Dipsalut i altres col·laboracions

socorristesPer segon any consecutiu, Dipsalut –organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona- fa la cessió durant tota la temporada a l’Ajuntament de Blanes de quatre desfibril·ladors, un més respecte l’estiu del 2012. Hi haurà un desfribirl·lador situat a cadascun dels tres llocs de socors i el quart s’ubicarà a l’Oficina de Turisme de Blanes de la plaça dels Càmpings, al cor de la zona turística del municipi.

Com a complement a la formació específica que tenen els socorristes, enguany Blanes Sub farà un curs de formació per a la utilització dels aparells. D’altra banda, una altra col·laboració externa destacada és la que fa l’empresa de Blanes BC Bike, que cedeix dues bicicletes mountain bike per facilitar la mobilitat dels coordinadors de platja i per ajudar en les tasques de vigilància a l’entorn dels passeigs vora les platges.

Més de 1.700 assistències durant l’estiu de 2012

Durant el servei de vigilància, salvament i socorrisme de l’estiu de l’any passat es van fer un total de 1.713 assistències, una xifra que va significar un increment del 26% respecte al 2011. D’aquests serveis, 728 van ser per atendre picades de medusa que, en la seva totalitat, van ser de caràcter lleu.

Un altre tipus de serveis que van augmentar l’any passat -en més d’un 50% va ser el de la cadira amfíbia al lloc de socors de S’Abanell per a les persones amb dificultats de mobilitat. Durant l’any passat es van fer un total de 201 serveis, cadascun dels quals va ser atès per dos socorristes que s’encarregaven de tota la operació. En canvi, l’any 2011 es van fer 94 serveis i al 2010 un terç: 33 serveis.

La resta d’assistències van ser majoritàriament casos de caràcter lleu per donar atenció sanitària de primer ordre: contusions, rascades, ferides incisives, rentats oculars, hipotensió, cremades, picades d’insectes, marejos i hemorràgies nasals. Per contra, es van fer un total de 23 trasllats en ambulància a l’Hospital Comarcal de Blanes per casos que requerien intervenció mèdica: una contusió al tòrax, dislocacions d’espatlla, factura de turmell o bé una contusió al cap, entre d’altres.

Actitud proactiva

Josep Manel Verde, Josep Marigó i Josep Lluís Pouy

Josep Manel Verde, Josep Marigó i Josep Lluís Pouy

Durant la presentació de la posada en marxa del servei de vigilància de les platges, el responsable de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, ha explicat que es compta amb un equip humà consolidat i amb àmplia experiència. Va dir que tindran un actitud proactiva en l’atenció dels usuaris de les platges, a fi de prevenir les conductes de risc que detectin.

També, va indicar que els vigilants vetllaran pel compliment de les ordenances municipals en aquesta zona de la ciutat. En cas de detectar que alguna persona comet una irregularitat que pugui vulnerar les ordenances municipals, va indicar que es donarà avís a la policia municipal perquè intervingui.